Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція встановила особу «телефонного терориста», який повідомив про замінування трьох шкіл у Полтаві
Опубліковано 23 лютого 2019 року о 11:00

І хоча сам «мінер», який на часі дає свідчення поліції, стверджує, що насправді вибухівку в школах не закладав, спеціальні служби відучора продовжують обстежувати території навчальних закладів міста.

Інформація про можливе замінування 3 шкіл у Полтаві надійшла на лінію «102» від мешканця Києва близько 21:00. Абонент пояснив, що про це телефоном почув від майлознайомого чоловіка з Полтави.

Полтавські поліцейські негайно взялися до справи – розпочали обстеження шкіл та прилеглих територій. До «операції» були залучені фахівці вибухотехнічної служби поліції, екіпажі патрульної поліції, рятувальники, кінологи, швидка медична допомога та деякі інші представники спеціальних служб. Паралельно були реалізовані оперативно-слідчі дії для викриття особи «мінувальника». 

Поліцейські встановили особу чоловіка – мотиви його дій наразі з’ясовують слідчі. Відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 259 (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності) Кримінального кодексу України.

Слід зазначити, що за подібні «жарти» (або «телефонний тероризм», як іноді називають такі дзвінки) передбачена кримінальна відповідальність. 

Залежно від конкретного випадку кваліфікація може бути за ст. 296 (Хуліганство) або, як уже зазначалося, ст. 259 (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян). Вид і міра кримінального покарання, які можуть бути призначені судом за згаданими статтями досить суворі – від 8 500 гривень штрафів до 8 років ув’язнення.

На винного також лягає фінансова відповідальність за хибний виклик спеціальних служб. Йому доведеться компенсувати їх витрати на перевірку хибного повідомлення. 


Окрім вище зазначеного, слід взяти до уваги, що неправдива інформація відволікає спеціальні служби від виконання основних обов'язків, а це і бригада швидкої, і поліція, і наряд служби з надзвичайних ситуацій. Отже, такий жарт може коштувати життя або здоров’я іншій людині, яка саме цієї хвилини потребувала їх допомоги.

Відділ комунікації поліції Полтавської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux