Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Кіберполіція спільно зі слідчими Полтавщини викрили групу шахраїв, які здавали в оренду фейкове житло переселенцям з різних областей України
Опубліковано 13 травня 2022 року о 09:30

Через спеціально створені у популярних мобільних месенджерах фіктивні групи зловмисники поширювали оголошення про оренду квартир або допомогу в організації трансферу до західних регіонів України для людей, які вимушені були залишити свої домівки через бойові дії. За свої послуги спільники брали передоплату, однак після надходження грошей на картрахунки припиняли зв'язок з клієнтами. Серед ошуканих, які шукали захист від війни на Полтавщині, зокрема, були жінки з дітьми.

Шахрайську схему викрили співробітники відділу протидії кіберзлочинам Полтавщини спільно зі Слідчим управлінням обласної поліції, під процесуальним керівництвом Полтавської обласної прокуратури.

Євген Рогачов, начальник Головного управління поліції Полтавщини, повідомив: «У причетності до низки шахрайств підозрюється група осіб, до складу якої увійшли мешканці Кременчука (2003-2006 років народження). На даний час вирішується питання щодо повідомлення фігурантам про підозри, а також реалізуються необхідні оперативно-слідчі заходи для збору та дослідження доказів причетності до злочинів інших осіб».

Під час обшуків правоохоронці вилучили у фігурантів комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки, сім-картки різних операторів зв’язку та інші речові докази.

Андрій Мірошниченко, т.в.о начальника відділу протидії кіберзлочинам в Полтавській області, зауважив:  «За попередніми даними, мешканці Кременчука ошукали понад 10 жителів інших регіонів. Нині ми працюємо над встановленням інших осіб, які стали жертвами Інтернет-шахраїв, та суму завданих збитків».

За викритими фактами Слідчим управлінням обласної поліції, під процесуальним керівництвом Полтавської обласної прокуратури, здійснюється розслідування за частиною 3 статті 190 (Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки) Кримінального кодексу України. Санкція кримінальної норми передбачає від трьох до восьми років ув’язнення.

Відділ комунікації поліції Полтавщини
(За матеріалами відділу протидії кіберзлочинам Полтавської області
та Слідчого управління ГУНП)

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux