Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
13 загиблих і 6 поранених: правоохоронці ідентифікували російських військових, які розстріляли 10 цивільних автомобілів на Київщині
Опубліковано 05 січня 2023 року о 11:18

У березні окупанти на житомирській трасі (М06) облаштували бойову позицію та розстрілювали автомобілі з цивільними людьми, які намагалися врятувалися від війни. Внаслідок обстрілів тяжке вогнепальне поранення отримала дворічна дитина, на очах семирічного хлопчика окупанти вбили його батьків. Про це розповів начальник слідчого управління ГУНП в АР Крим та м. Севастополі Олександр Климовський. Деталі про криваві злочини російських окупантів, записи з камер відеонагляду і спогади людей, які дивом вижили, - дивіться у відео. 

Слідчі Головного управління Національної поліції в Автономній Республіці Крим розслідують кримінальне провадження за фактом розстрілу цивільного населення на житомирській трасі.

Під час повномасштабного вторгнення одними із перших на територію України з Білорусі зайшли дві батальйонні тактичні групи зі складу 5-ї окремої танкової бригади рф. Окупанти рухалися в напрямку Києва. 3 березня вони вийшли на житомирську трасу. Одна батальйонна тактична група зайняла позицію у селі Березівка, друга - на заправці, біля села Мила.

«Саме друга батальйонно-тактична група вчинила найбільше розстрілів та вбивств на житомирській трасі. Російські танки розмістилися за заправкою, біля неї та навпроти неї, а відтак перекрили рух в обох напрямках. Наступного дня, 4 березня, загарбники розстріляли п’ять автомобілів. Тоді загинуло сім українців, ще четверо отримали вогнепальні поранення».

Першими під обстріл потрапили два автомобілі: в одному перебувало подружжя, яке дивом вижило. В другій автівці їхала сім’я з маленькою дитиною. Їм вдалося під вогнем проїхати набагато далі, ніж автомобіль, який їхав попереду, тому окупанти влаштували справжнє полювання та почали вести по автівці щільний вогонь.

У результаті дворічна дівчинка та її батько отримали вогнепальні поранення, а матір загинула. Важкопоранений батько на руках із донечкою пройшов пішки доволі велику відстань. Їх підвіз до найближчого українського блокпоста водій, який проїжджав неподалік. Там потерпілим надали медичну допомогу.

7 березня окупанти обстріляли колону з 14-15 транспортних засобів. Під вогнем опинилися перші три автомобілі.

Кадри розстрілу автомобіля, який їхав одним із перших в колоні, облетіли весь світ. У машині знаходилася сім’я із 7-річною дитиною, а також їхня сусідка. Мати дитини загинула відразу внаслідок обстрілу. Батько, намагаючись врятувати сина, вийшов із машини з піднятими руками. Його розстріляли російські військові на очах у хлопчика. Жінку з дитиною забрали окупанти. Вони були впевнені, що їх ведуть на розстріл, але в останній момент їх відпустили.

У ході досудового слідства встановлено, що російські військові – з 4 по 25 березня – розстріляли 10 транспортних засобів. У результаті 13 людей загинули, шестеро - отримали поранення.

«І це ми говоримо лише про тих людей, які рухалися на автомобілях. Ми вже маємо також докази вбивства мирного населення у прилеглих населених пунктах, а також тих, хто намагався пройти пішки повз їхні бойові позиції».

В кінці березня окупанти під тиском Збройних сил України почали відступати. Аби приховати розстріл мирних мешканців, загарбники спалили автомобілі та тіла людей, які там залишалися.

Наразі слідчі Головного управління Національної поліції в АР Крим та м. Севастополь, співробітники Департаменту захисту інтересів суспільства і держави за підтримки оперативних служб Нацполіції та процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора встановили більшу частину особового складу 5-ї окремої танкової бригади 36 загальновійськової армії східного військового округу збройних сил російської федерації. Також оголошено про підозру командиру батальйону 5ОТБр, який керував розстрілом автоколони цивільних людей на житомирській трасі.

«Крім того, зібрані докази причетності до розстрілів інших військовослужбовців російської федерації. Оперативники та слідчі ідентифікували та створили базу фотографій 400 окупантів, які брали активну участь у бойових діях та вчиняли воєнні злочини на Київщині».

Наразі поліцейські продовжують встановлювати свідків та очевидців воєнного злочину. Тож просимо постраждалих від дій окупантів звертатися за телефонами: +38 (097) 968 67 44 та +38 (068) 698 36 63.


Управління комунікації

Національної поліції України 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux