Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
У «боротьбі» з випалюваннями рослинності лише штрафами проблеми не вирішити, потрібно свідомо дотримуватися визначених правил і вимог – Максим Ахрамєєв
Опубліковано 13 травня 2021 року о 10:26

З початку цього року поліцейські склали близько 40 протоколів за випалювання рослинності на територіях населених пунктів. Йдеться переважно про факти спалення листя та залишків рослинності на присадибних ділянках або землях сільгосппризначення, що не «укрилися» від очей правоохоронців. Утім, не секрет, що реальна кількість порушень значно більша – люди ретельно приховують правду, аби уникнути відповідальності.

Максим Ахрамєєв, заступник начальника поліції області, наголосив: «Як свідчить статистика, у «боротьбі» з випалюваннями рослинності лише штрафами проблеми не вирішити,  потрібно свідомо дотримуватися визначених правил і вимог.  Самовільне випалювання рослинності та її залишків нерідко призводить до трагічних наслідків або значної шкоди як для природного середовища, так і самої людини».

За даними Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Полтавської облдержадміністрації, минулого року на території області зареєстрували 38 пожеж на сільськогосподарських угіддях. Вогнем було знищено близько 250 гектарів аграрної продукції. Втричі більша кількість лісових пожеж – 132 випадки, в яких вигоріло понад 160 гектарів підстилки. З-поміж основних причин – необережне поводження з вогнем та випалювання залишків сільськогосподарських культур.

Заступник очільника поліції Полтавщини, зауважив, що поліцейські (у разі виявлення порушень) уповноважені складати матеріали за ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення – порушення державних норм і правил благоустрою населених пунктів або їх територій. Передбачена за це законом сума штрафу варіюється від 340 до 1 360 гривень. А розглядом справи займається адміністративна комісія при виконавчих комітетах сільських, селищних та міських рад.

На кілька порядків більшу суму доведеться сплатити «паліям листя або сухостою», які отримають від екоінспектора постанову про адмінправопорушення, передбачене ст. 77-1 КУпАП. За самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок з природною рослинністю або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у парках, в інших зелених насадженнях та на газонах у населених пунктах громадянам загрожує від 3 060 до 6 120 гривень.

Представник центрального органу виконавчої влади, що здійснює державний контроль у сфері охорони навколишнього природного середовища, має право (відповідно до ст. 242-1 КУпАП) розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення.

Слід зазначити, що відповідно до ст. 255 КУпАП право складати протоколи за цією статтею також мають єгері та посадові особи користувачів мисливських угідь, уповноважених на охорону державного мисливського фонду.

Своєю чергою за знищення чи пошкодження вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення передбачена кримінальна відповідальність – ст. 245 Кримінального кодексу України.

Слід зазначити, що знищення або пошкодження лісових насаджень вогнем охоплює як підпал, так і порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки у лісах (зокрема, розведення багаття у невстановлених місцях, заправка в лісах транспортних засобів пальним тощо).

Вид і розмір кримінального покарання залежить від наслідків. Це може бути штраф від 91 800 до 153 тисяч гривень або обмеження чи позбавлення волі на строк від 2 до 5 років. Протиправні дії, що спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Відділ комунікації поліції Полтавщини

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux