Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
У Полтаві суд, розглянувши матеріали поліції, призначив домашньому кривднику адміністративний арешт
Опубліковано 12 січня 2022 року о 15:10

Протягом 2021 року 31-річний полтавець отримав від працівників сектору протидії домашньому насильству Полтавського райуправління кілька термінових заборонних приписів та протокол за домашнє насильство над дружиною, яка виховує 5-х дітей. Врахувавши обставини сімейних чвар, підбурювачем яких неодноразово був батько родини, суд призначив йому найсуворіший вид адміністративного стягнення – адмінарешт.

Катерина Діхтенко, очільниця сектору протидії домашньому насильству, повідомила: «Чоловік систематично ображав жінку, принижуючи її гідність, та вимагав з'їхати з належної йому квартири разом з дітьми, віком від 1 до 12 років.  За психологічне та економічне насильство над родиною минулого року ми винесли кривдникові два приписи із тимчасовою забороною перебувати в місці проживання постраждалих та спілкуватися з ними. А також склали адміністративний протокол за домашнє насильство (стаття 173-2 Кодексу України про адмінправопорушення), який спрямували до суду».

Октябрський районний суд у місті Полтава, розглянувши адміністративний матеріал, визнав батька родини винним у вчиненні правопорушення. Врахувавши обставини задокументованих фактів, суд ухвалив рішення про тимчасову ізоляцію насильника від родини.

Як зауважила Катерина Діхтенко, фактичних викликів на домашні конфлікти, що надходили до поліції від дружини кривдника продовж 21-го року, було 5-ть.  Однак, жінка у більшості випадків відмовлялася від правової допомоги правоохоронців, бажаючи розв'язати проблему мирно (принаймні, так вважала постраждала).

З власного професійного досвіду поліцейська зауважила, що, на жаль, пасивна позиція притаманна багатьом жертвам. Вони згодні терпіти насильство (фізичне, психологічне, сексуальне або економічне) через різні причини: низька самооцінка, фінансова залежність від кривдника, спільні діти, звичка та інше. Утім, як доводить практика, стратегія «якось вирішиться само собою» не працює.

Офіцерка наголосила: «Чинне українське законодавство передбачає не тільки адміністративну, але й кримінальну відповідальність за домашнє насильство. Існування правового механізму протидії цьому явищу в нашій державі свідчить про те, що родинні стосунки, побудовані на дискримінації та насильстві, не мають права на існування. Тож, годі терпіти – час сказати насильству стоп та звернутися по допомогу».

Відділ комунікації поліції Полтавщини

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux