Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Безпека людей, правопорядок, співпраця з громадами та усунення внутрішніх загроз: «фокус» діяльності поліцейських офіцерів громад Полтавщини під час війни
Опубліковано 30 березня 2022 року о 15:13

Від початку нового етапу воєнних дій на території України поліцейські громад продовжують активно працювати за основними напрямами діяльності, змінивши лише вектор у бік вчасного виявлення та усунення внутрішніх загроз для населення та національної безпеки країни.

У 23-х тергромадах Полтавщини працюють 34 офіцери, які 24/7 тісно співпрацюють з жителями громад та органами місцевого самоврядування, організовують консультації та спільні безпекові заходи. Наявність оперативної інформації та налагоджена внутрішня комунікація дозволяє правоохоронцям ефективно виконувати свої функції на користь громади та держави. На практиці вже доведено істинність фрази: поліцейський офіцер знає все про всіх на території обслуговування.

Роман Ніколаєнко, начальник управління превентивної діяльності поліції Полтавщини, повідомив: «У центрі уваги правоохоронців: безпека та правопорядок в населених пунктах громад, супроводження гуманітарних колон, надання допомоги внутрішньо переміщеним особам і сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах. Серед інших важливих питань: контроль за дотриманням правових обмежень воєнного стану, перевірка чужинців у громадах й підозрілих транспортних засобів, допомога силам оборони у викритті осіб, які збирають та передають стратегічно важливу інформацію ворогові, запобігання мародерствам та іншій протиправній діяльності, що шкодить інтересам національної безпеки України».

Значну увагу правоохоронці зараз приділяють питанню виявлення та попередження фактів самовільного випалювання сухої рослинності та її залишків. Необхідність активізації превентивної роботи у цьому напрямі обґрунтована можливими шкідливими наслідками для екології та здоров’я людей, а також потенційними загрозами, що в умовах війни можуть бути завуальовані під пожежі та задимлення.

Спільно з працівниками територіальних підрозділів ДСНС офіцери проводять рейди на своїй території для інформування громадян про шкідливі та юридичні наслідки самовільного випалювання листя, стерні та іншої рослинності. А в разі виявлення випадків порушення встановленої заборони реагують в рамках чинного законодавства.

Так, з початку березня 2022 року на Полтавщині працівники районних підрозділів поліції склали щодо виявлених фактів 53 протоколи за порушення правил благоустрою територій населених пунктів. Це статистика лише поліції, без даних спеціальних суб’єктів, які контролюють стан дотримання законодавства у сфері охорони природи та використання природних ресурсів.

Довідково. Види юридичної відповідальності за спалення рослинності:

  • Адміністративна відповідальність:

-    за самовільне випалювання рослинності або її залишків статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу на громадян від 3060 до 6120 гривень, відносно посадових осіб – від 15300 до 21420 гривень;
-    за порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення (стаття 82 КУпАП) штраф для громадян від 340 до 1360 гривень, для посадових осіб – від 850 до 1700 гривень.

  • Кримінальна відповідальність:

-    знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом суд може призначити штраф від 91 800 до 153 тисяч гривень штрафу або до 5 років обмеження чи позбавлення волі;
-    за пожежу (навіть, через необережність), що спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки Кримінальний закон передбачає від 5 до 10 років ув’язнення.

#Stoprussia

Відділ комунікації поліції Полтавщини

 

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux