Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
«Бути сильними: як народ, як країна, як нація» - звільнений із російського полону поліцейський Андрій Шумаков
Опубліковано 21 лютого 2023 року о 13:13

Під ворожими обстрілами він доставляв маріупольцям на «Азовсталь» їжу та ліки, рятував людей з-під завалів. Про оборону «Азовсталі»,  чотири місяці страхіть в Оленівці та боротьбу до перемоги – у розмові з оперуповноваженим Головного управління Національної поліції в Донецькій області.

«бути сильними: як народ, як країна, як нація» - звільнений із російського полону поліцейський андрій шумаков

Після тривалого лікування і реабілітації Андрій Шумаков знову на службі, рішучий  і готовий працювати для перемоги.  

«На жаль, 24 лютого в Україну прийшла велика війна. Здавалося б, такого не мало бути в сучасному світі. Звичайне життя мирних людей, які ходять на роботу, виховують дітей вмить перетворилося на пекло», - говорить Андрій.

Під ворожими обстрілами поліцейський разом із колегами доставляв маріупольцям, які перебували на території «Азовсталі», їжу та  медпрепарати. Разом із тим евакуйовував цивільних, транспортував поранених, розбирав завали.  

 «Я чим міг допомагав людям - доставляв їжу, воду, підвозив дрова,   шукав безпечні місця, де могли б розміститися  маріупольці з дітьми та пенсіонери. Намагалися хоч якось  підтримати  їх морально. Це було складно, бо ворог щосекунди  бомбив мирних людей. Після тривалих обстрілів на «Азовсталі» була дуже складна ситуація, але всі трималися», - пригадує Андрій. 

З «Азовсталі» Андрій потрапив до Оленівки. Про знущання та пережите говорить неохоче. Але погляд і емоції приховати важко, коли згадує про полон, про умови, в яких утримували українців. 

Звільнили Андрія з полону у вересні під час масштабного обміну. Тоді додому повернули 216 українських захисників: 

«У нас були замотані обличчя і зв’язані руки. 20 вересня нас загрузили в «Урал»  і повезли у невідомому напрямку. Спочатку думали, що це чергове етапування. Про те, що полон позаду, я зрозумів, коли до нас зайшли і сказали: «Добрий вечір хлопці. Ласкаво просимо в Україну». 

Андрій Шумаков пройшов курс лікування та реабілітації і відразу повернувся у стрій.  Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко вручив орден «За мужність» ІІІ ступеня.

«Основне - бути сильними: як народ, як країна, як нація», - таким є кредо поліцейського, який готовий до перемоги боронити Україну.

Управління комунікації

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux