Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Діяльність в екстремальних умовах ніколи не проходить без наслідків для психічного здоров’я: психологи поліції Полтавщини про ПТСР
Опубліковано 18 березня 2023 року о 12:22

Що таке посттравматичний стресовий розлад? Якими можуть бути його причини та наслідки? Як та коли може проявитися? Як запобігти виникненню та розвитку психічних розладів? Цією проблемою нині в Україні переймаються фахівці психологічної галузі (зокрема, і поліцейські психологи), які працюють з бійцями та поліцейськими, що беруть участь у стримуванні російської агресії, а також з постраждалими від війни.


Фахівці відділу психологічного забезпечення УКЗ обласного управління поліції пов’язують ризики виникнення посттравматичного стресового розладу з екстремальними умовами, в яких вимушена знаходитися людина або у зв’язку зі специфікою своєї діяльності, або через негативний збіг обставин! Різні за причинами виникнення розлади об’єднують наслідки – збій в «програмі» психічного здоров’я. Як каже очільниця поліцейських психологів Полтавщини Олена Демяник, питання лише у часі виникнення психогенних розладів та у ступені їх тяжкості. 

Саме тому так важливо вчасно діагностувати проблему. Тривожним дзвіночком для психологів можуть бути характерні для ПТСР симптоми. Серед таких, зокрема: сильне тремтіння, стан «ступору», апатія, загальмованість руху, роздратованість та агресія, нав’язливе бормотіння, часткова або повна втрата пам’яті, неспроможність концентрувати увагу, запам’ятовувати інформацію та утримувати її в пам’яті, чутливість до шуму, безсоння, прискорене серцебиття, давлячи болі в області серця та грудної клітини.

Працюючи з поліцейськими, які брали участь в Антитерористичній операції, операції Об’єднаних сил, а на даному етапі реалізують стабілізаційні заходи на деокупованих територіях, фахівці відділу психологічного забезпечення включають до плану роботи обов’язкові методики та прийоми, спрямовані на зняття психосоматичної напруги, запобігання та зниження стресу, усунення м’язового та психоемоційного напруження. Основна мета – допомогти правоохоронцям пристосувалася до екстремальних умов та навчити їх відновлювати внутрішні ресурси.

З-поміж найбільш дієвих прийомів саморегуляції, що можна рекомендувати усім без обмежень:

  • «Антистресове дихання»: потрібно повільно виконати глибокий вдих через ніс – на піку вдиху на хвилину затримати дихання – після чого зробити повільний видих. (!)

Під час видиху намагайтесь уявити, що з кожним глибоким вдихом ви частково позбавляєтесь від напруження. 

  • «Релаксація»: увімкніть заспокійливу музику (яка вам до вподоби) та сконцентруйтеся на мелодії (звуках). 

ВАЖЛИВО. Сконцентрована увага на чомусь одному сприяє повній релаксації та викликає позитивні емоції.

  • Позбутися душевного та м’язового напруження можливо шляхом виконання фізичних вправ (які вам подобаються та викликають приємні відчуття). Фізична активність, як природний стан людини, допомагає  витіснити негативні думки та спогади.

Нагадаємо, більше цікавої та корисної інформації для дітей та дорослих від поліцейських психологів – на Telegram-каналі «Психологічна підтримка». Якщо вам потрібна персональна консультація, ви маєте можливість звернутися до спеціалістів через чат-бот поліції Полтавщини у Telegram.

Тренінги реалізуються в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я, запровадженої за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Програма націлена на формування психоемоційного імунітету та створення в Україні нової культури ставлення до психічного здоров’я.

Відділ комунікації поліції Полтавщини

(За матеріалами відділу психологічного забезпечення УКЗ ГУНП)



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux