Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Полтавщині стартував пілотний проєкт «Вихователь безпеки»: у Главку обласної поліції учасники ініціативи підписали меморандум про співпрацю
Опубліковано 15 лютого 2022 року о 18:45

Першою на Полтавщині долучилася до реалізації корисної ініціативи Оржицька територіальна громада. Вона стала однією з 23-х дотичних тергромад з-поміж 15 областей України. Пілотний проєкт «Вихователь безпеки» передбачає налагодження комунікації та партнерства поліції, рятувальників, закладів освіти, громади, батьківського та учнівського врядування. Його ключова мета – створити безпекове середовище у закладах освіти для школярів та вчителів.

Про основні засади проєкту, його актуальність та необхідність йшлося сьогодні в Головному управлінні поліції Полтавщини під час робочої зустрічі, присвяченій підписанню меморандуму. Сторони, які своїми підписами скріпили документ про співпрацю: Василь Богдан, начальник Управління ювенальної превенції Національної поліції України, Євген Рогачов, начальник поліції Полтавщини, Олег Горбенко, т.в.о. начальника Головного управління ДСНС області, Галина Власюк, в.о. директорки Департаменту освіти й науки Полтавської ОДА, та представники Оржицької селищної ради (територіальної громади).

Створення безпечного освітнього середовища складається з багатьох компонентів, серед яких, зокрема, будівельні та санітарні норми, пожежна безпека, правова поведінка та інші. Окрім того, цей складний процес вимагає координації зусиль великої кількості людей: керівника закладу освіти, територіальних правоохоронних органів і власне учасників освітнього процесу: учнів, студентів, батьків, педагогічних працівників.

Начальник регіональної поліції зауважив, що новий для Полтавщини проєкт потребує відповідального ставлення з боку кожної зі сторін, оскільки стосується саме безпеки дітей. Цей проєкт, на думку полковника поліції, один з інструментів правового впливу на процес виховання учнівської молоді та захисту їх прав. Євген Рогачов наголосив: «Не зважаючи на зменшення рівня дитячої злочинності на понад 36 % та кількості вчинених неповнолітніми правопорушень майже на 43%, превентивна діяльність у цьому напрямі залишається пріоритетною та потребує постійного удосконалення. Ми повинні підійти відповідально, щоб цей проєкт запрацював».

Як повідомив головний ювенальний поліцейський Нацполу, цей проєкт реалізовується за ініціативи Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції у співпраці з Міністерством освіти, Міністерством розвитку громад та територій, освітнім омбудсменом, Асоціацією міст України, Асоціацією об’єднаних територіальних громад, Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та власне громадами. Його суть полягає у тому, що в кожній територіальній громаді має бути уповноважена особа, яка акумулює всі безпекові питання закладу загальної середньої освіти.

Василь Богдан зазначив: «Це не поліцейський, а цивільна особа у штаті територіальної громади. З урахуванням тих громад, які вже виявили бажання взяти участь у проєкті, долучено вже 23 з 15 областей держави, з перспективою запровадження 24 вихователів безпеки. Завдання вихователя: створення інфраструктури на прилеглій до закладу освіти території, проведення інформаційно-освітніх заходів, безпосередній контакт з батьківським комітетом, з адміністрацією закладу освіти, з територіальними органами поліції, ДСНС та іншими суб’єктами, до повноважень яких належить створення безпекового дитячого середовища».

Функції вихователя безпеки в закладах освіти Оржицької тергромади виконуватиме Таміла Деркач, практичний психолог, яка має досвід роботи з дітьми. Кандидатка на посаду виховательки впевнена, що впорається з відповідальною місією, оскільки має багаж необхідних знань: «Я з першого дня своєї роботи займаюсь профілактикою правопорушень серед дітей. Починала з посади психолога у кримінально-виконавчій інспекції: працювала і з дорослими, і з дітьми. Вже маю певний план роботи за цим напрямом і готова навчатися».

Відділ комунікації поліції Полтавщини

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux