Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Довіра до поліції значно зросла у громадах, де працюють поліцейські офіцери – Роман Ніколаєнко
Опубліковано 31 січня 2023 року о 16:13

У Главку поліції Полтавщини підбили підсумки діяльності поліцейських офіцерів громад у 2022 році. Говорили про результати впровадження проєкта «Поліцейський офіцер громади» в області, про роль офіцерів у підтриманні правопорядку та безпеки на території обслуговування, про налагодження комунікації з населенням та органами місцевого самоврядування, а також про досвід реалізації спільних ініціатив з громадськістю та партнерами. 


Як повідомила очільниця сектору взаємодії з громадами поліції області Ольга Берестова, минулого року офіцери громад задокументували близько 3,5 тисяч адміністративних правопорушень, понад 670 з яких – у сфері безпеки дорожнього руху. Також розкрили близько 150 злочинів, встановили місцеперебування 30 безвісно зниклих осіб та розшукали десяток транспортних засобів. Окрім цього, поліцейські ініціювали низку профілактичних заходів для населення (зокрема, для дітей), були учасниками гуманітарних місій та благочинних акцій, залучалися до роботи блокпостів та патрулювання населених пунктів з метою виявлення загроз, пов’язаних з воєнними діями в країні та інше. 

Начальник Управління превентивної діяльності обласної поліції Роман Ніколаєнко наголосив: 

«Довіра до поліції значно зросла у громадах, де працюють поліцейські офіцери. Насамперед тому, що поліцейський – активний учасник не тільки адміністративних та кримінальних правовідносин, але  й важливих соціальних процесів. Він добре обізнаний в нагальних питаннях у сфері правопорядку, що потребують оперативного вирішення, а також може вносити пропозиції щодо покращання системи безпеки в населених пунктах. А це вже вагомий аргумент на користь проєкту, що свідчить про доцільність доєднання до нього нових учасників!»

Нагадаємо, поліцейський офіцер – фахівець широко профілю, який розглядає звернення жителів населених пунктів, виносить термінові заборонні приписи та складає протоколи відносно домашніх кривдників, допомагає владнати сусідські спори, бере участь у перевірці соціально-побутових умов, в яких виховуються діти, здійснює контроль за обігом зброї, контролює безпеку дорожнього руху та уповноважений складати адміністративні матеріали за фактами порушення Правил дорожнього руху та багато іншого. 

Також офіцери громад наділені повноваженнями провадити досудового розслідування кримінальних проступків у формі дізнання. Так, з метою підвищення кваліфікації у цьому напрямі під час підсумкової наради для поліцейських організували тренінг за участі начальника відділу дізнання обласного управління поліції Артема Приходченка та асистента Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого Андрій Скрипник.

За даними сектору взаємодії з громадами, на сьогодні участь у проєкті Національної поліції беруть 24 громади області. Ольга Берестова зазначила: 

«Населені пункти громад обслуговують 35 офіцерів – усі поліцейські успішно пройшли конкурсний відбір та навчання за спеціальною програмою. У співпраці з органами влади та місцевого самоврядування створено 26 комфортних поліцейських станцій з необхідною для виконання правоохоронних функцій матеріально-технічною базою».

Повномасштабна війна росії проти України не завадила інформаційній кампанії щодо можливості участі громад у проєкті. За інформацією Ольги Вікторівни, в умовах воєнного стану учасником безпекової програми стала Мачухівська тергромада. Для призначеного на посаду поліцейського створено максимально зручні умови – в його розпорядженні службовий автомобіль, придбаний коштом громади, поліцейська станція і доступ до системи відеонагляду «Безпечне село».

Оптимістичні результати дають правоохоронцям підстави сподіватися, що офіцери з’являться у кожній тергромаді області.

Відділ комунікації поліції Полтавщини



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux