Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Ірина Москаленко: Безпека дітей під час навчального процесу в умовах війни – є одне з важливих завдань для всіх нас
Опубліковано 17 серпня 2023 року о 17:00

Про створення безпечного дитячого середовища, профілактику під час літнього відпочинку та оздоровлення дітей, а також підготовку до нового навчального року говорили на брифінгу 17-го серпня начальниця відділу ювенальної превенції поліції Полтавщини Ірина Москаленко, начальниця відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції Полтавщини Марина Зінюха та начальник відділу ГУ ДСНС у Полтавській області Володимир Сліпець. 


За словами Ірини Москаленко, в цьому році спостерігається збільшення кримінальних правопорушень, скоєних як самими дітьми, так і відносно них.

«З початку 2023 року на території Полтавської області дітьми скоєно 65 кримінальних правопорушень, що у 2,5 раза більше, ніж минулого року. Також виявлено 40 неповнолітніх, які вчинили злочини. Відносно дітей вчинено 103 кримінальних правопорушення. На профілактичних обліках поліції перебуває 62 дитини» - повідомила підполковник поліції.

Вивчаючи причини та умови, що призвели до збільшення кримінальних правопорушень в дитячому середовищі, ювенальні поліцейські звертають увагу на запобігання поширення шкідливих звичок серед дітей. Так, до адміністративної відповідальності за доведення неповнолітніх до стану алкогольного сп’яніння (ст. 180 КУпАП) притягнуто 121 дорослу особу. Також виявлено понад сотню адміністративних правопорушень, вчинених неповнолітніми, з яких 69 - куріння тютюнових виробів у заборонених місцях (ст. 175-1 КУпАП) та 83 - за розпиття алкоголю та перебування у стані сп’яніння (ст. 178 КУпАП).

Триває робота поліції з недопущення продажу алкоголю та тютюну дітям. «Упродовж поточного року поліцейськими складено 112 адміністративних протоколів (ч. 2 ст. 156 КУпАП) на працівників торгівлі за продаж неповнолітнім алкогольних (слабоалкогольних) напоїв та тютюнових виробів» - акцентувала Ірина Москаленко.

Задля створення безпечного дитячого середовища поліція Полтавщини проводить активну профілактичну роботу серед дітей та дорослих. Зокрема, на період літнього відпочинку дітей ювенальні поліцейські спільно з патрульними поліцейськими та рятувальниками провели профілактичні зустрічі у літніх таборах, парках, поблизу водойм, прибудинкових територіях. З дітьми спілкувалися на теми: мінна безпека, кібергігієна, дотримання правил дорожнього руху, безпека на воді, популяризація здорового способу життя, патріотичне виховання тощо.

Окремо зупинилися на питанні підготовки до нового навчального року та створення належного безпечного освітнього середовища.

Ірина Москаленко зазначила: «Безпека дітей під час навчального процесу в умовах війни – є одне з важливих завдань для усіх нас на сьогодні. Підготовку до нового навчального року поліція Полтавщини розпочала ще в червні. Технічною комісією, до якої увійшли поліцейські, рятувальники та освітяни, проведена робота з обстеження закладів освіти на наявність належних безпечних умов для ведення навчання в умовах війни. Крім того, ми плануємо з 1 вересня посилити поліцейську присутність поблизу закладів освіти аби всі учасники навчального процесу почувалися в безпеці».

Окремою складовою безпечного навчання, є впровадження проєкту Національної поліції «Спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі» (Вихователь безпеки), метою якого є впровадження в органах місцевого самоврядування посади спеціаліста з безпеки, який закріплюється за декількома школами. До його обов’язків акумульовано всі функції щодо створення безпекового середовища в цих закладах.

«На сьогодні в Полтавській області до проєкту «Вихователь безпеки» долучилися 4 територіальні громади – Мачухівська, Лютенківська, Сенчанська територіальні громади та Кременчуцька міська рада. Цей проєкт розпочався у 2021 році. Спеціаліст із безпеки не є працівником закладу освіти – це працівник територіальної громади, підзвітний її керівнику та місцевій громаді. Вихователь безпеки може працювати в одному чи трьох навчальних закладах, загальна кількість дітей не може перевищувати 1500 осіб. Серед обов’язків — комунікація з дітьми, проведення занять спільно з поліцією, надзвичайниками, медиками. Він має спілкуватися з дітьми на теми булінгу, домашнього насильства тощо. Таких спеціалістів навчають протягом місяця. Кожна громада має розглянути можливість введення цієї посади, адже безпека дітей – це наше спільне завдання! ” – зазначила Ірина Москаленко.

Про хід реалізації проєкту “Шкільний офіцер поліції” розповіла начальниця відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції у Полтавській області Марина Зінюха.

Вона зазначила: «Проєкт “Шкільний офіцер поліції» реалізовується у Полтаві з 2017 року. У рамках нього поліцейські постійно відвідують школи та дитсадки, де проводять заняття з дітьми на різні тематики. В обласному центрі працює п’ять шкільних офіцерів поліції. Також спільно з фахівцями ДСНС ми займаємося реалізацією проєкту “Сила в єдності”, у рамках якого проводимо спільні профілактичні заходи для населення щодо питань мінної безпеки, безпеки на воді, поводження з вибухонебезпечними предметами, безпеки на вулиці та поблизу доріг».

За словами начальника відділу профілактичної, нормативно-технічної роботи й контролю за системами протипожежного захисту та ліцензування ГУ ДСНС у Полтавській області Володимира Сліпця, з початку року на Полтавщині внаслідок надзвичайних подій загинули 11 дітей: троє — у ДТП, одна — внаслідок пожежі, ще одна — внаслідок нещасного випадку у побуті та шестеро — потонули.

«У поточному році кількість загиблих дітей зросла вдвічі. Травми отримали 28 дітей, ще 15 — вдалося врятувати. Одним з напрямків навчання дітей основам безпеки є створення Класів безпеки. Наразі у закладах освіти Полтавської області діє 37 Класів безпеки. Також триває робота щодо створення та популяризації руху юних пожежників. На сьогодні в області створено 29 таких команд» – розповів Володимир Сліпець.

Наприкінці брифінгу спікери закликали батьків та опікунів відповідально ставитися до виховання, навчання і розвитку дітей, належно піклуватися про їх безпеку під час перебування вдома та на вулиці. Пам’ятайте, що за невиконання або неналежне виконання обов’язків щодо виховання дітей батьки можуть бути притягнені до різних видів юридичної відповідальності. Будьте уважними до своїх дітей та навчіть їх змалку розмовляти з вами й довіряти вам.

Корисна інформація для батьків та дітей, які дбають про свою безпеку! Читайте та переглядайте разом на ресурсах поліції Полтавщини:

відеопорадник про флікери – «Збережи життя – познач себе у темряві»

правила безпеки при виявленні вибухонебезпечних предметів

* соціальний відеоролик Нацполу України про безпеку на воді

* Безпека дітей під час онлайн-навчання: поради кіберполіції 


Відділ комунікації поліції в Полтавській області





Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux