Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Ірина Москаленко: Безпека дітей в умовах війни – одне з пріоритетних завдань ювенальної превенції поліції Полтавщини
Опубліковано 23 листопада 2023 року о 16:21

Про протидію злочинності в молодіжному середовищі, а також про булінг та насильство говорила на брифінгу 23-го листопада начальниця відділу ювенальної превенції поліції Полтавщини Ірина Москаленко.

 

За словами Ірини Москаленко, на Полтавщині в цьому році спостерігається збільшення кримінальних правопорушень, скоєних як самими дітьми, так і відносно них.

«З початку 2023 року на території Полтавської області дітьми скоєно 183 кримінальних правопорушень, що у 3,5 рази більше, ніж минулого року. Також виявлено 58 неповнолітніх, які вчинили злочини. Відносно дітей вчинено 156 кримінальних правопорушень. На профілактичних обліках поліції перебуває 63 дитини» - повідомила підполковник поліції.

Задля формування безпечного дитячого середовища в освітньому процесі ювенальні поліцейські звертають особливу увагу на профілактику булінгу серед дітей в навчальних закладах. З цією метою ювенальні поліцейські проводять широку інформаційну кампанію з  роз’яснення, що таке булінг та як йому протидіяти.

Як зазначила Ірина Москаленко, з початку року за фактом булінгу до поліції надійшло 69 звернень, з яких 66 - не підтвердилися. За двома фактами відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 125 Кримінального кодексу України. Ще за трьома підтвердженими фактами булінгу складено протоколи про адміністративне правопорушення за статтею 1734 КУпАП: 2 – відносно батьків дитини-кривдника (вчинення особами віком від 14 до 16 років) та 1 – відносно вчителя.

Начальниця відділу додала, що у випадку вчинення неповнолітньою особою булінгу, така особа береться на профілактичний облік поліції. Також законодавством передбачені громадські роботи чи штраф на булера або законного представника у розмірі від 850 до 1700 грн, у разі повторності – від 1700 до 3400 грн.

Не менш важливим для ювенальних поліцейських є робота з  недопущення кібербулінгу серед дітей. 

«Кібербулінг – це сучасна форма агресії, яка набула поширення з появою мобільних телефонів та інтернету. Будь-які його форми мають на меті дошкулити, нашкодити чи принизити дитину дистанційно.  «Зброєю» кібербулера стають соціальні мережі, форуми, чати, мобільні телефони тощо. На жаль, така форма цькування серед неповнолітніх набирає все більше обертів. Тож ми радимо батькам більше спілкуватися зі своїми дітьми, цікавитися їхніми вподобаннями, піклуватися про їх безпеку та захист. Пам’ятайте, важливим елементом для захисту особистих інтересів та власної безпеки є фіксація та збір доказів кібербулінгу. Для цього потрібно зробити скріншот, зберегти відео, скопіювати та зберегти посилання, записати відео чи аудіо спілкування з кривдником. Це все може слугувати доказами для ефективного розслідування, припинення цькування та притягнення винної особи до відповідальності» - повідомила Ірина Москаленко.                

Наприкінці брифінгу поліцейська закликала батьків та опікунів відповідально ставитися до виховання, навчання і розвитку дітей, належно піклуватися про їх безпеку під час перебування вдома та на вулиці. 

«Необхідно постійно нагадувати дітям правила дорожнього руху, правила особистої безпеки під час війни та самими бути прикладом для своїх дітей. Пам’ятайте, що за невиконання або неналежне виконання обов’язків щодо виховання дітей батьки можуть бути притягнені до різних видів юридичної відповідальності. Будьте уважними до своїх дітей та змалку будуйте довірливі стосунки з ними» - зазначила Ірина Москаленко.

Корисна інформація для батьків та дітей, які дбають про свою безпеку! Читайте та переглядайте разом на ресурсах поліції Полтавщини:

* відеопорадник про флікери – «Збережи життя – познач себе у темряві»

* правила безпеки при виявленні вибухонебезпечних предметів

* Безпека дітей під час онлайн-навчання: поради кіберполіції

Відділ комунікації поліції в Полтавській області



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux