Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Керівники поліції України, Литви, Латвії та Естонії підписали лист про співпрацю
Опубліковано 23 серпня 2022 року о 18:35

Йдеться про обмін досвідом та передовими методами роботи у сфері забезпечення публічної безпеки і порядку, охорони прав і свобод людини, протидії злочинності тощо. Підписання документа відбулося сьогодні, 23 серпня, під час робочої зустрічі керівництва поліцейських відомств чотирьох країн.

Участь у зустрічі взяв перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін, Голова Національної поліції України Ігор Клименко,  Генеральний комісар поліції Литовської Республіки Ренатас Пожела,  Начальник Державної поліції Латвійської Республіки Армандс Рукс,  Генеральний директор Департаменту поліції та прикордонної охорони Естонської Республіки Елмар Вахер, радник з питань співпраці з Україною Управління міжнародного співробітництва поліції Литовської Республіки Альвідас Медалінскас.

Хвилиною мовчання учасники вшанували пам’ять усіх загиблих внаслідок військового вторгнення російської федерації в Україну.

Також українські поліцейські та іноземної делегації взяли участь у церемонії з підняття прапора.

Перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін акцентував на важливості тієї підтримки, яку підрозділи системи МВС України отримують від іноземних колег:

«Після 24 лютого ми отримали суттєво новий досвід і хотіли б ним поділитися. Дякую за підтримку усіма можливими засобами, адже ніхто не може знати, як далеко могла б зайти росія, якби не колективна підтримка союзників. Поліція залишається на місцях і виконує незвичні для служби функції, починаючи з доставки гуманітарної допомоги, ліків, пенсій, евакуації людей, супроводження так званих зелених коридорів і звісно, розслідування воєнних злочинів. Дякуємо, що ви з нами, ми завжди вам раді».


Ігор Клименко подякував іноземним колегам, які допомагають Україні з перших днів російського вторгнення, та розповів про особливості роботи Нацполіції України в умовах повномасштабної війни:


«З початку повномасштабного вторгнення ми отримали майже 4 мільйони звернень. По всій країні запрацювали блокпости, які показують свою результативність. Водночас військова агресія росії змусила мільйони людей покинути свої домівки. Загалом поліцейські допомогли евакуювати близько 4 мільйонів громадян та здійснили понад 15 тисяч супроводжень транспортних засобів, залучених до тимчасового переміщення дітей. Незважаючи на постійні обстріли, поліцейські постійно вивозять людей з найгарячіших точок нашої держави. Тим, хто з різних причин не покидає свої домівки, працівники поліції привозять гуманітарну допомогу».

Зокрема Голова Нацполіції розповів, як на Донеччині працює спеціальний поліцейський екіпаж, якого місцеві мешканці назвали «Білий янгол». Нещодавно ці поліцейські отримали поранення, евакуючи людей, але продовжили свій рятувальний рейс.

Водночас окупанти блокують та нещадно обстрілюють евакуаційні рейси. За такими фактами слідчі поліції вже розпочали понад 80 кримінальних проваджень. Є загиблі та поранені цивільні, серед них – діти.

«Великою відповідальністю для поліції стала потреба документування злочинів, скоєних військовослужбовцями російської федерації. Бо це доказова база, яка стане основою для обвинувачення росії в міжнародних судах. Загалом слідчі поліції розпочали майже 29 тисяч кримінальних проваджень цієї категорії. Це безпрецедентний досвід як для українських, так і іноземних слідчих. Разом з нами до збору доказів воєнних злочинів росії долучалися й колеги з Франції, Словаччини. Литовська республіка надала нам окрему спеціалізовану групу розслідувачів», – зазначив Голова Нацполіції.

Ігор Клименко і додав, що найскладніше, з чим доводиться стикатися на цьому шляху – це ідентифікація тіл загиблих. Водночас поліцейські вже напрацювали систему роботи на місцях скоєння воєнних злочинів.

За словами глави української поліції, актуальним залишається питання виявлення та притягнення до відповідальності колаборантів. Поліція розпочала майже 1200 кримінальних проваджень за цими фактами. 202 особи вже отримали повідомлення про підозру:

«Ми документуємо тих, хто співпрацював та підтримував ворога, всюди, де б вони не були. Навіть якщо ці особи знаходяться на тимчасово окупованій території, покарання не уникнути. Їм оголошуються заочні підозри».

Ігор Клименко підкреслив, що після звільнення тимчасово окупованих територій, крім слідчих дій, є інше масштабне завдання – оперативні розмінування:

«Вибухотехнічні підрозділи поліції вже оглянули понад 8,5 тисяч гектарів території. Виявили та вилучили майже 100 тисячі боєприпасів та близько 3 тонн вибухових речовин. Наразі вже знищили 26,5 тисяч вибухонебезпечних предметів та практично 2,5 тонни вибухових речовин».

Ігор Клименко наголосив, що, попри нові виклики, поліцейські продовжують виконувати завдання з попередження та протидії злочинності.

«Сказане мною - це лише невелика частина нашої роботи, яку щодня виконує колектив Національної поліції України. І я пишаюся кожним співробітником, який залишився вірним Присязі».

Генеральний комісар поліції Литовської Республіки Ренатас Пожела подякував за відкритість української поліції в умовах війни:

«Ми також хочемо ділитися з вами своїми найкращими практиками не тільки на центральному, але й на обласних рівнях. Ми готові працювати в форматі спільних слідчих груп на місцях злочинів, щоб збирати докази щодо порушення прав людини та гуманності – воєнних злочинів. Також хочемо показати найкращі практики, як ми надаємо  умови для перебування і проживання українських біженців в наших регіонах. І робота нашої поліції щодо біженців є надзвичайно важливою».

Генеральний директор Департаменту поліції та прикордонної охорони Естонської Республіки Елмар Вахер зазначив, що естонська сторона готова підтримувати тристоронній контакт і співпрацювати з поліцією України:

«Ми готові забезпечити безпеку ваших громадян в Естонії і надати допомогу. Ви дуже потужна, сильна організація».

Начальник Державної поліції Латвійської Республіки Армандс Рукс наголосив на важливості такого співробітництва:

«Ми зацікавлені у співробітництві в обміні найкращими практиками, що стосується протидії організованій злочинності, а також захисту громадян, які перебувають на території у Латвії. Ми сподіваємося на подальшу співпрацю і взаємодію спільно з вами».

У рамках зустрічі іноземні колеги передали українським поліцейським гуманітарну допомогу, зокрема  обладнання для вибухотехнічної служби та два автомобілі.

Також відбулося нагородження найкращих поліцейських Львівської області.

Управління комунікації
Національної поліції України

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux