Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Кожного дня мили дороги дезактиваторами – зі спогадів ветерана ОВС Полтавщини про ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС
Опубліковано 24 квітня 2023 року о 14:00

Продовжуємо ділитися спогадами ветеранів органів внутрішніх справ, які брали участь в ліквідації наслідків найбільшої у світі техногенної катастрофи, що сталася 26 квітня 1986 року. Про роботу в кризових умовах зони відчуження розповідають члени ветеранської організації Полтавського районного управління поліції Іван Берг, Василь Соколенко та Сергій Яремчук.

З правоохоронцями у відставці зустрівся працівник сектору кадрового забезпечення Полтавського районного управління поліції Сергій Луговик.


Василь Соколенко пригадує: 

«26-го оголосили тривогу. Всі з’явилися і нам зачитали закритий лист – відбулась аварія на Чорнобильській АЕС. Зібрали зведений загін Полтавської області у складі 200 правоохоронців. Наша задача була нести службу на КПП (контрольно-пропускному пункті) 30-кілометрової зони відчуження». 

Довідково. Зона відчуження – територія, що зазнала інтенсивного забруднення через руйнування реактора четвертого енергоблока Чорнобильської атомної електростанції.

Іван Берг наголосив: 

«Кожного дня мили дороги дезактиваторами (засоби для усунення радіоактивних речовин з поверхні). Дорожнє покриття постійно було вологим».

«Через радіоактивне забруднення ніхто не знав напевно, що робити (приміром, чи можна цю воду пити, чи ні?). Одного разу я зупинив машину «Волга» із надзвичайно небезпечним рівнем радіації», –  зазначив Сергій Яремчук.

У кожного з героїв історичних подій та життєвих випробувань своя історія, але об’єднує їх спільне бажання – «Щоб більше ніколи!!!» Ветерани бажають, щоб Україна (за яку їх побратими віддали життя, а вони – здоров’я) витримала не менш жахливе випробування – війну… Сивочолі правоохоронці впевнені у перемозі, адже не вперше волелюбному і сильному духом народові доводиться відповідати на важкі виклики!

Петро Скічко, начальник Полтавського районного управління поліції, висловлює вдячність кожному учаснику ліквідації наслідків страшної трагедії. «Завдяки вашій мужності та професіоналізму, нашій країні вдалося вистояти проти незримого ворога. Низький уклін вам, міцного здоров’я та якнайшвидшої нам перемоги над країною-агресором». 


Відділ комунікації поліції Полтавщини

(За матеріалами Полтавського районного управління поліції)



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux