Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Миргородські поліцейські відвідали ветерана ОВС, який 1986 року усував наслідки масштабного радіаційного лиха
Опубліковано 26 квітня 2023 року о 15:16

26 квітня 1986 року аварія на ЧАЕС змусила людство переосмислити своє ставлення до «мирного» атому». Саме цього дня на четвертому блоці Чорнобильської атомної електростанції, за 110 кілометрів від столиці України, стався вибух, який призвів до витоку радіації. Цю аварію вважають найбільшою у світі техногенною та екологічною катастрофою. 


Весна 1986-го стала трагедією для кожного регіону України. З Миргородщини у зону відчуження для евакуації мирного населення, роботи та охорони правопорядку відрядили понад 1 200 осіб. Серед відряджених були представники майже всіх професій: працівники Держспецзв’язку, мобілізовані військкоматом громадяни, співробітники міліції Миргородського міського райвідділу, медичні працівники, водії та будівельники. 

Є чимало миргородських правоохоронців серед тих, хто самовіддано, ціною власного життя та здоров’я, рятував світ від радіаційної загрози.

Одним з тих, хто рятував світ від радіаційної загрози, є полковник міліції у запасі Володимир Листопадний. У період з 16 травня по 7 червня 86-го він був командиром Миргородської роти правоохоронців.

Про події 26 квітня 1986-го Володимир Іванович згадує:   

«Про те, що сталося вночі 26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній станції стало відомо приблизно об 11 годині із телефонограми, що надійшла до чергової частини Миргородського МРВ з обласного управління МВС Полтавщини. Про причини й наслідки аварії на ЧАЕС не інформували. Була команда приведення особового складу у бойову готовність і переведення його на посилений варіант несення служби. Особовий склад підрозділу негайно прибув у відділ по команді «Тривога». Для несення служби з охорони громадського порядку на визначеній території у зоні техногенної катастрофи було сформовано загін з правоохоронців Полтавщини. На нас були покладені завдання із забезпечення порядку та спокою у навколишніх селах, охорони державного та особистого майна громадян, а також допомога в евакуації населення».

Під час зустрічі з ветераном ОВС поліцейські Миргородського райвідділу дізналися про специфіку несення служби у зоні відчуження, про товаришів і колег, з якими йому пліч-о-пліч довелося протистояти наслідкам катастрофи та про героїв, які віддали власне життя і здоров’я у тій страшній боротьбі. 

 

Сьогодні, обов’язок кожного українця – пам’ятати про мужність, самовідданість та професіоналізм учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Ці сміливі люди, без перебільшення, врятували світ від ядерної катастрофи.



Миргородський районний відділ поліції



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux