Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Лиманському фронті поліцейські підкріплення допомагають українській армії (СПЕЦВИПУСК «LE MONDE»)
Опубліковано 06 жовтня 2022 року о 15:32

Переклад репортажного матеріалу «LE MONDE» з Головою Національної поліції України Ігорем Клименком на Донеччині 

Окрім встановлення колаборантів, розслідування воєнних злочинів, розшуку зниклих безвісти, поліція також залучена до проведення повітряної розвідки та медичної евакуації.

Офіцер поліції сідає у моторний човен у супроводі бійця сил спеціального призначення, який завжди знаходиться поруч з ним. У цьому місці переправа через річку Сіверський Донець займає лише одну-дві хвилини. Човен прокладав свій шлях крізь очерет. Ми могли побачити міст, зруйнований як і десятки мостів по всій Україні – країні, де контури війни часто повторюють географічні обриси річок.

У четвер, 29 вересня 2022 року, генерал поліції Ігор Клименко оглядав територію навколо Лиманського фронту на північному сході країни, де сили українського контрнаступу, розпочатого 06 вересня на Харківщині, дісталися до території Донецької області. Крах російських військових довкола Лиману хоч і зайняв більше часу, порівняно із неймовірним звільненням Ізюма, та все ж досяг свого фіналу.


Перевезення української бронетехніки дорогою між Ізюмом та Донецькою областю, 29 вересня 2022 року. АДРІЄН ВОТЬЄ / «LE PICTORIUM» ДЛЯ «LE MONDE»

Знищений танк в Ізюмському районі Харківської області, 29 вересня 2022 року. АДРІЄН ВОТЬЄ / «LE PICTORIUM» ДЛЯ «LE MONDE»

Українська армія оточила місто, а вже 02 жовтня змогла повністю відвоювати його. Президент України Володимир Зеленський звернув особливу увагу на результати цього наступу у своєму щоденному зверненні в неділю, зазначивши, що українські прапори майорять у регіонах, які росія намагалася анексувати шляхом проведення референдуму.

Вантажівка з українськими військовими на нещодавно відвойованій у росіян дорозі у Донецькій області, 29 вересня 2022 року. АДРІЄН ВОТЬЄ / «LE PICTORIUM» ДЛЯ «LE MONDE»

Човен доставив генерала Клименка, Голову Національної поліції України, до Святогірська – міста, відвойованого у російської армії буквально за п’ять днів до цього. Поліцейський зійшов на берег, що простягається навпроти Свято-Успенської Святогірської Лаври. У червні фотографії цього знаменитого православного монастиря у Святогірську, розташованого на українському боці фронту, облетіли весь світ, коли від обстрілів російської артилерії згорів дерев’яний скит. Лінія фронту, яка тривалий час незмінно пролягала вздовж річки між монастирем і містом, тепер змістилася приблизно на сім кілометрів у бік Лимана.

Підготовка до прийдешньої зими

Вперше з моменту, коли місто було втягнуто у бойові дії, жителі Святогірська змогли отримати гуманітарну допомогу. Перші чотири дні після повернення українських сил були присвячені ретельному пошуку російських солдатів, які могли пропустити сигнал до відходу військ, та опитуванню мешканців для встановлення осіб колаборантів, які співпрацювали з окупантами.

Цвинтар в Ізюмі, Харківська область, 29 вересня 2022 року. АДРІЄН ВОТЬЄ / «LE PICTORIUM» ДЛЯ «LE MONDE»

Поліцейські скористалися нагодою, щоб визначити потреби у продуктах та медикаментах. Співробітник обласної адміністрації Донецької області пообіцяв жителям спрямувати зусилля на підготовку відрізаного від електропостачання та опалення містечка до майбутньої зими. Тим часом росіяни продовжують бомбардувати населений пункт: останню жертву, жінку, було вбито напередодні у її власній квартирі.

У районі Святогірська генерал Клименко побував у двох військових таборах, де несуть службу його співробітники. Один із цих таборів приховано всередині лісу, тоді як інший знаходиться неподалік річки. В Україні нерідко можна зустріти старших офіцерів на такій близькій відстані до передової. «Наші люди мають знати, що їхні командири поруч із ними», – наголосив генерал.

Візит Голови Національної поліції України на нещодавно відвойовану українською армією територію на Донеччині, 29 вересня 2022 року. АДРІЄН ВОТЬЄ / «LE PICTORIUM» ДЛЯ «LE MONDE»

Знання місцевих проблем та населення

Під час війни в Україні поліція відіграє неабияку роль у підтримці армії. Вони не тільки добре знаються на місцевих проблемах і населенні, але й з першого дня вторгнення беруть участь у боротьбі з російською армією.

У лісі генерал поліції провів невелику закриту нараду зі своїми офіцерами у накритій маскувальними сітками вантажівці, що використовувалася як командний пункт. Згодом поліцейський піднявся на пагорб, звідки відкривався вид на поле бою. Інструктаж офіцерів був коротким, адже лише кілька годин тому ця локація, розташована на відкритій місцевості, була під ворожим вогнем.

На додаток до виконання своїх більш основних завдань – вистежування колаборантів, розслідування воєнних злочинів, розшуку зниклих (списки поліції нараховують 35 000 скоєних злочинів і 5 000 зниклих безвісти), – представники поліції займаються і виконанням бойових завдань на передовій. Цю задачу покладено на плечі 20 підрозділів спеціального призначення, які також проводять повітряну розвідку з допомогою БПЛА та забезпечують медичну евакуацію гелікоптером. З початку повномасштабної війни 24 лютого поліція евакуювала понад 2 000 поранених, допомогла організувати роботу 1 500 блокпостів, що були встановлені по всій країні, та знешкодили понад 140 000 вибухонебезпечних пристроїв та боєприпасів, зокрема, на території деокупованих Київської та Харківської областей.

Того ж дня генерал Клименко відвідав Ізюм – місто, захоплене російськими військами 24 березня і відбите українськими збройними силами 11 вересня, – щоб вручити нагороди бійцями, які, за словами начальника Головного управління Національної поліції в Харківській області, генерала поліції Володимира Тимошка, «останніми виходили з міста перед російським наступом і разом зі збройними силами першими повернулися під час контрнаступу».

Церемонія вручення нагород Головою Національної поліції України Ігорем Клименком у Донецькій області, 29 вересня 2022 року. АДРІЄН ВОТЬЄ / «LE PICTORIUM» ДЛЯ «LE MONDE»

Генерал Тимошко нарешті може зітхнути з полегшенням. Місяць боїв у Харківській області приніс бажаний результат – контрнаступ завершився повним успіхом. Але ця перемога аж ніяк не була вирішена наперед. Сім місяців російського вторгнення виявилися неабияким випробуванням: сам начальник Головного управління Національної поліції в Харківській області був призначений на свою посаду 24 лютого, коли на територію України падали ракети, а російські колони поспішали у бік Києва та Харкова. «Генерал Клименко зателефонував мені о 5-й ранку. О 8-й ранку я був у нього в кабінеті в Києві, а о 13:00 узявся до виконання своїх обов’язків у Харкові», – поділився генерал Тимошко, посміхаючись. Потім до брам міста підійшла російська армія, яку зустріли супротивом.

Генерал Володимир Тимошко, начальник Головного управління Національної поліції в Харківській області, 30 вересня 2022 року. АДРІЄН ВОТЬЄ / «LE PICTORIUM» ДЛЯ «LE MONDE»

 «Ці кляті «Орлани» – це просто жахіття»

Цього разу на території бази під Святогірськом Ігор Клименко вручив нагороди близько 20 офіцерам поліції. Фото церемонії було зроблено за кілька секунд через побоювання виявлення групи російським безпілотником. «Ці кляті «Орлани» [безпілотні авіаційні комплекси] – це просто жахіття, – каже один із бійців».


Як правило, як тільки «Орлан» виявляє підрозділ, російська артилерія відкриває негайний вогонь. Останній такий випадок стався напередодні. Снаряд розірвався поряд із машинами, та ніхто не постраждав. На землі і досі лежать шматки рифленого заліза.


На березі Сіверського Дінця літній чоловік, Юрій, розмовляв із бійцем, який керував катером. Місцевий житель кидав у річку гілки для свого пса Арчі, який завжди радіє можливості скупатися. «Під час окупації Святогірська якось увечері під час нашої прогулянки, – розповідав Юрій, – двоє п’яних російських солдатів заради розваги пустили дві кулі в Арчі. Вони прострелили йому лапу». Військові та поліцейські довкола нього гладили промоклого собаку, рана якого вже загоїлася. І поки дзвони монастиря відбивали початок служби, на яку зараз не ходить жоден житель міста, українська артилерія вела вогонь у напрямку ворожих позицій.


Автор: Ремі Урдан


Матеріал мовою оригіналу - за посиланням «LE MONDE»


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux