Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Полтавщині поліцейські припинили діяльність псевдобанкірів, які ошукали громадян на понад 700 тисяч гривень
Опубліковано 10 серпня 2024 року о 08:00

Поліцейські Полтавщини, під процесуальним керівництвом Полтавської окружної прокуратури, скерували до суду обвинувальний акт відносно трьох осіб. Їх обвинувачують у скоєнні шахрайств під приводом працівників банку. Загальна сума збитку, спричиненого потерпілим громадянам складає понад 700 тисяч гривень. 

Злочинну діяльність групи, яка спеціалізувалась на скоєнні шахрайств, припинили працівники управління карного розшуку обласного управління поліції, слідчі Слідчого управління Головуправління поліції та працівники відділу № 1 (Київський район) Полтавського райуправління поліції, під процесуальним керівництвом Полтавської окружної прокуратури. 

Сергій Рекун, заступник начальника поліції Полтавщини, повідомив:  

«До складу злочинної групи входили троє мешканців обласного центру - 30-річний організатор та двоє спільниць – 24 та 25 років. За злочинною схемою, шахраї під час телефонного дзвінка представлялися працівниками банку та, під приводом захисту коштів, пропонували громадянам здійснювати різні банківські маніпуляції. Зокрема, надати персональні дані чи підтвердити операцію. Таким чином зловмисники ошукали своїх жертв на понад 700 тисяч гривень».

Під час санкціонованого судом обшуку за місцем проживання та в транспортному засобі фігурантів поліцейські вилучили мобільні телефони, сім-карти, банківські картки, флеш-накопичувачі, грошові кошти, блокнот із записами тощо. 

«Слідчі поліції повідомили фігурантам про підозри у скоєнні понад 60-ти епізодів злочинної діяльності. Усім учасникам злочинної групи судом обрано запобіжні заходи: організатору - тримання під вартою, спільницям - домашній арешт» - зазначив Сергій Рекун.

Слідчими поліції Полтавщини, під процесуальним керівництвом Полтавської окружної прокуратури, завершено досудове розслідування щодо вчинення членами злочинної групи кримінальних правопорушень, передбачених частинами 3 та  4 статті  190 (Шахрайство, вчинене в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. 

Наразі обвинувальний акт у кримінальному провадженні скеровано до суду для розгляду в установленому порядку. Залежно від ступеня співучасті, фігурантам може загрожувати від трьох до восьми років позбавлення волі. 

Шановні громадяни!

Щоб не стати жертвою шахраїв, рекомендуємо дотримуватись таких порад: 

- якщо вам телефонують та представляються працівниками банку і повідомляють про проблеми з рахунком, необхідність оформити новий, про стороннє втручання у ваш особистий кабінет - одразу кладіть слухавку та особисто зверніться до банківської установи за номером, що зазначений на звороті вашої платіжної картки;

- у жодному разі не розголошуйте НІКОМУ дані своїх банківських карток: пін-коду, СVV-коду, строку дії карти, паролі зі смс-повідомлень та будь-яку іншу конфіденційну інформацію;

- за вказівками незнайомців не вводьте жодних цифр у своєму банківському додатку на телефоні;

- якщо ви стали жертвою шахрайства, одразу ж звертайтеся до поліції та надайте фахівцям якомога більше інформації про злочин (скрін сторінки шахраїв, дані про переказ коштів і таке інше).

Важливо! Поради ви також можете в будь-який зручний час прочитати та переглянути на ресурсах поліції Полтавської області:

Знати, щоб захистити себе від шахраїв: відеопоради для літніх людей від поліції Полтавщини 

До пастки Інтернет-шахраїв нерідко потрапляють не тільки покупці, але й продавці 

Не переходьте за посиланнями від незнайомців 

Телефонують від імені представників банків – не поспішайте виконувати їх настанов 

«Соціальні виплати під час війни» 

«Ваш родич у біді» 

«Обирайте післяплату» - це основна порада поліції для тих, хто купує товари в мережі Інтернет 

Паролі мають відрізнятися 

Не купуйте у незнайомців з рук дешевих товарів та не міняйте старих грошей на нові 


Відділ комунікації поліції в Полтавській області

(За інформацією відділу протидії шахрайств управління карного розшуку поліції Полтавщини)



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux