Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Полтавщині правоохоронці попереджають населення про дотримання правил пожежної безпеки
Опубліковано 19 жовтня 2022 року о 15:37

В Полтавській області тривають спільні рейди поліції та рятувальників, спрямовані на інформування населення про юридичні наслідки самовільного випалювання стерні та залишків рослинності, попередження таких фактів, а також вчасного їх виявлення та реагування відповідно до вимог чинного законодавства. Також правоохоронці нагадують громадянам основні правила пожежної безпеки в побуті, роз‘яснюють правила обігріву помешкань опалювальними печами та електрообігрівачами. Профілактичні заходи спрямовані на попередження пожеж та підтримання належного рівня безпеки громадян.

На Полтавщині поліцейські та рятувальники продовжують фіксувати факти порушення місцевими мешканцями заборони самовільного випалювання сухостою та залишків рослинності, які можуть призвести до масштабних пожеж та загибелі людей. За даними Головного управління ДСНС України у Полтавській області, лише за минулу добу, з 18 по 19 жовтня, на території області зареєстровано 12 небезпечних подій, з них: 3 пожежі в господарчій будівлі, 2 пожежі сміття, 1 пожежа сінника, 1 пожежа лазні, 3 пожежі в житловому  будинку (1 людина загинула), 1 пожежа на відкритій території, 1 нещасний випадок  (1 людина загинула).

Роман Ніколаєнко, начальник управління превентивної діяльності поліції Полтавської області, повідомив: «Із початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну поліцейські Полтавщини виявили близько двохсот правопорушень та склали більше 190 адміністративних протоколів за самовільне випалювання рослинності. Складені на правопорушників адміністративні матеріали направлені на розгляд адміністративним комісіям, за висновками яких по 103 протоколам вже прийняті рішення про накладення на порушників штрафних санкцій. Закликаємо громадян не ігнорувати заборону самовільного випалювання сухостою та залишків рослинності, адже пожежі завдають непоправної шкоди екосистемам,  а також створюють небезпечну ситуацію, яка під час війни може сприйматися правоохоронцями як фактор інших загроз для населення, об’єктів і територій. Також закликаємо суворо дотримуватися правил експлуатації електроприладів та нагрівальних пристроїв, не користуватися несправними чи саморобними приладами та ретельно обстежити справність пічного і газового опалення». 

Нагадаємо, за знищення чи пошкодження вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення передбачена кримінальна відповідальність – ст. 245 Кримінального кодексу України.

Слід зазначити, що знищення або пошкодження лісових насаджень вогнем охоплює як підпал, так і порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки у лісах (зокрема, розведення багаття у невстановлених місцях, заправка в лісах транспортних засобів пальним тощо).

Вид і розмір кримінального покарання залежить від наслідків. Це може бути штраф від 85 тисяч до 153 тисяч гривень або обмеження чи позбавлення волі на строк від 2 до 5 років. Протиправні дії, що спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Також відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративне правопорушення, за самовільне випалювання сухої рослинності для громадян передбачений штраф від 3060 до 6 120 гривень штрафу; для посадових осіб – від 15 300 до 17 тисяч гривень.

Шановні мешканці Полтавщини!

Якщо ви бачите пожежу або особу, яка намагається підпалити сухостій, негайно телефонуйте за номером 102 та 101. По можливості, зафіксуйте на фото чи відео особу, яка здійснила підпалювання, та передайте інформацію до правоохоронних органів для подальшого притягнення правопорушників до юридичної відповідальності. Тримаймося разом! Все буде Україна!

Відділ комунікації поліції Полтавської області 

(За даними Управління превентивної діяльності поліції Полтавської області)



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux