Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Полтавщині шахраї ошукали двох лубенців на понад 130 тисяч гривень: поліція розпочала розслідування
Опубліковано 20 серпня 2024 року о 12:33

Упродовж доби до поліції Полтавщини звернулося двоє жителів Лубенської громади, які повідомили, що шахраї, під різними приводами, заволоділи їх коштами. Загальна сума, яку втратили громадяни – понад 130 тисяч гривень. За даними фактами розпочаті досудові розслідування.

Жертвою шахраїв став мешканець міста Лубен 1961 року народження. Він втратив понад 117 тисяч гривень після спілкування із псевдопрацівником банківської установи. Зловмисник, під приводом надання банківських послуг, заволодів грошима з двох банківських карток чоловіка. Це сталося внаслідок того, що потерпілий перейшов за рекомендованим шахраєм посиланням. 

За даним фактом слідчими поліції Лубенщини, під процесуальним керівництвом Лубенської окружної прокуратури, відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 4 статті 190 (Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки) Кримінального кодексу України. За скоєне передбачено покарання - від трьох до восьми років позбавлення волі.

За іншою схемою зловмисники виманили 20 тисяч гривень у 46-річної мешканки Лубенського району. Як встановили слідчі, потерпілій зателефонувала невідома особа, яка представилася її знайомою та попросила позичити їй гроші на лікування. Жінка перерахувала кошти на вказаний шахрайкою рахунок. Згодом, потерпіла  поцікавилася, як здоров’я її знайомої й дізналася, що та не потребувала ні лікування, ні грошей.    

За даним фактом слідчими поліції Лубенщини, під процесуальним керівництвом Лубенської окружної прокуратури, відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 190 (Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання - до трьох років позбавлення волі.

Шановні громадяни!

Щоб не стати жертвою шахраїв, рекомендуємо дотримуватись таких порад:

- якщо вам телефонують та представляються працівниками банку і повідомляють про проблеми з рахунком, необхідність оформити новий, про стороннє втручання у ваш особистий кабінет - одразу кладіть слухавку та особисто зверніться до банківської установи за номером, що зазначений на звороті вашої платіжної картки;

- не переходьте за сумнівними посиланнями від незнайомців. Через них шахраї можуть заволодіти вашими персональними даними та картковими реквізитами; 

- не розголошуйте НІКОМУ дані своїх банківських карток: пін-коду, СVV-коду, строку дії карти, паролі з смс-повідомлень та будь-яку іншу конфіденційну інформацію;

- якщо вам телефонують або надходять повідомлення у месенджерах чи соціальних мережах від друзів, чи рідних із проханням терміново перерахувати їм кошти (на лікування, в борг і таке інше) – за жодних обставин не перераховуйте кошти та не переходьте за іншими посиланнями, які вам пропонують зловмисники. Спробуйте якнайшвидше особисто зв’язатися з тим родичем чи знайомим, хто нібито потребує негайної грошової допомоги, щоб підтвердити чи спростувати надіслану інформацію;

- якщо ви стали жертвою шахрайства, одразу ж звертайтеся до поліції та надайте фахівцям якомога більше інформації про злочин (скрін сторінки шахраїв, дані про переказ коштів і таке інше).

Відділ комунікації поліції в Полтавській області



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux