Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Полтавщині з початку року поліцейські склали 48 адмінпротоколів за самовільне випалювання рослинності та сміття
Опубліковано 03 квітня 2024 року о 15:07

На території Полтавщини поліцейські та рятувальники  продовжують спільну роботу щодо попередження пожеж та інформування  населення про посилену відповідальність за випалювання сухої рослинності. Такі заходи обґрунтовані кількістю виниклих пожеж останнім часом на відкритих територіях в Полтавській області.За інформацією Головного управління ДСНС України у Полтавській області, за останню добу з 2 на 3 квітня на Полтавщині сталося 35  пожеж на відкритих місцевостях, унаслідок яких вигоріло майже 40 гектарів сухої рослинності. Правоохоронці встановлюють обставини надзвичайних подій та осіб, причетних до їх виникнення. 

Роман Ніколаєнко, начальник управління превентивної діяльності поліції Полтавщини, повідомив: 

«З початку року поліцейськими складено 48 адміністративних протоколів за самовільне випалювання рослинності та сміття на присадибних ділянках. Складені на правопорушників матеріали направлені на розгляд адміністративним комісіям, за висновками яких будуть прийняті рішення про накладення на порушників штрафних санкцій. Закликаємо громадян суворо дотримуватися заходів пожежної безпеки та пам’ятати, що спалювати сухе листя, траву, сміття та розводити багаття на відкритих місцевостях в умовах війни ЗАБОРОНЕНО. За це передбачено адміністративну або кримінальну відповідальність».

Нагадаємо, відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративне правопорушення, за самовільне випалювання сухої рослинності для громадян передбачений штраф від 3060 до 6120 гривень; для посадових осіб – від 15300 до 21 420 гривень.

Відповідно до статті 152 Кодексу України про адміністративне правопорушення, за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів на громадян передбачений штраф на громадян від 340 гривень до 1360 гривень, і на посадових осіб та громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від 850 до 1700 гривень.

Важливо: спалювання всіх видів відходів на прибудинкових територіях та домоволодіннях і в сміттєзбірниках забороняється. 

За знищення чи пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення суд (відповідно до статті 245 Кримінального кодексу України) може призначити штраф від 91 800 до 153 тисяч гривень або до 5 років обмеження чи позбавлення волі. 

А за пожежу (навіть, через необережність), що призвела до загибелі людей, масового знищення тварин чи інших тяжких наслідків, кримінальний закон передбачає від 5 до 10 років ув’язнення.

Шановні мешканці Полтавщини!

Якщо ви бачите пожежу або особу, яка намагається підпалити сухостій, негайно телефонуйте за номером 102 та 101. По можливості, зафіксуйте на фото чи відео особу, яка здійснила підпалювання, та передайте інформацію до правоохоронних органів для подальшого притягнення правопорушників до юридичної відповідальності.

Відділ комунікації поліції в Полтавській області

(За інформацією УПД ГУНП в Полтавській області)



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux