Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Полтавщині з початку року поліція розслідує понад 2040 кримінальних проваджень за фактами шахрайства
Опубліковано 08 листопада 2022 року о 10:42

З початку року за фактами шахрайства поліцейськими Полтавщини, під процесуальним керівництвом прокуратури, розпочато понад 2040 кримінальних проваджень, з яких по майже 400 особам пред'явлено підозри. 

Олександр Лиманець, начальник Управління карного розшуку поліції Полтавщини, розповів, що з початку війни шахраї «адаптували» свої схеми відповідно до запитів та потреб громадян. 

«Нині набули актуальності схеми з надання в оренду неіснуючого житла для людей, які виїжджають з регіонів, де ведуться активні бойові дії. Шахраї обіцяють людям надати житло та просять передоплату, проте, після отримання грошей на рахунок зловмисники зникають. Крім того, популярними стали схеми псевдоперевезень громадян, фейкові збори на потреби військових чи постраждалих в результаті бойових дій, а також схеми шахрайства з оформленням документів для чоловіків призовного віку, які начебто дозволять їм виїхати за кордон. Аби не потрапити до шахрайських схем, громадянам слід бути вкрай обачними та перевіряти інформацію, не поспішати перераховувати кошти та не повідомляти реквізити банківських карток чи інші персональні дані стороннім особам» - розповів Олександр Лиманець.

За інформацією Управління карного розшуку поліції Полтавщини, актуальними залишаються і «старі» шахрайські схеми. А саме: 

•    під приводом отримання передоплати за товар під час купівлі-продажу товару через Інтернет мережу;

•    під час дзвінків під різними приводами псевдо працівників банківських установ, коли потерпілі самі надають інформацію щодо реквізитів банківської картки: номер, дата дії та СVV-код; 

•   телефонне шахрайство «родич у біді», коли шахраї представляються працівниками правоохоронних органів  та медичних установ і просять гроші, щоб врятувати родича;

•    шахрайства відносно літніх осіб з боку псевдо соціальних працівників, псевдо листонош під приводом заміни грошових коштів, які нібито виходять з обігу. А також з боку псевдо працівників комунальних установ під приводом перевірки газових лічильників, та з боку шахраїв, які пропонують зняти порчу, ворожіння тощо.  

Шановні громадяни! Дослухайтеся до наших порад, щоб протидіяти аферистам. Інформуємо та рекомендуємо:

1. Якщо цікавляться реквізитами платіжних карт чи іншими персональними даними або вимагають гроші за «допомогу» родичеві – потрібно негайно обірвати розмову. 

2.    Знайдіть 5 хвилин, щоб перевірити інформацію – зателефонуйте: 

* родичу, про якого йде мова; 

* на гарячу лінію банку або персональному менеджеру. 

3. Є тільки один номер контакт-центру банку, який вказаний на зворотному боці картки. Банки ніколи не пропонують телефонувати на інші номери, тим більше вночі. 

4. Ніколи й нікому не повідомляйте дані вашої платіжної картки. Всі проблемні питання потрібно розв'язувати безпосередньо у банківській установі.

Якщо ж ви стали жертвою шахрайства, терміново зверніться до найближчого відділу поліції або зателефонуйте на номер 102. Максимально швидко зберіть інформацію, що підтверджує факти вчинення щодо вас шахрайських дій: чеки про оплату, квитанції з банку про проведення грошових операцій, роздруківки оголошень, посилання на сайт тощо.

Аудіопорадники поліції Полтавщини можна знайти за посиланнями: «Як уникнути обману в Інтернеті»

Нагадаємо, Як захистити свої гроші від шахраїв в інтернеті: спільний проєкт Кіберполіції, Держспецзв'язку та НБУ

Урахуйте ці рекомендації, бережіть себе й свої заощадження!

Нагадаємо,  На Полтавщині поліція продовжує інформаційну кампанію з протидії шахрайствам 

Відділ комунікації поліції Полтавської області

(За інформацією Управління карного розшуку ГУНП Полтавщини) 

 



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux