Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На нараді служби дізнання говорили про кримінальні проступки, особливості розслідування проваджень та забезпечення права на захист
Опубліковано 17 липня 2020 року о 14:30

Сьогодні відбулась перша нарада працівників районних підрозділів дізнання. Мова йшла про зміни у законодавстві, спрощений порядок розслідування, межі компетенції та обсяги повноважень дізнавача, а також про реалізацію права підозрюваних (обвинувачених) на захист.

У робочій зустрічі з керівниками дізнання територіальних органів поліції взяли участь Артем Родигін, заступник начальника поліції області – керівник слідчого управління, Наталія Лець, т.в.о. начальника управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні, аналізу інформації та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області, Дмитро Поздняков, очільник відділу дізнання, та Людмила Армеєва, представниця Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Довідково. Найбільш поширеними кримінальними проступками є крадіжки, спричинення легких тілесних ушкоджень, шахрайства, незаконне зберігання наркотичних засобів без мети збуту, підробка документів.

Артем Родигін звернув увагу на спрощений порядок дізнання і, зокрема, на суттєве скорочення строків досудового розслідування кримінальних проступків:
«Досудове розслідування повинно бути закінчене протягом 72 годин з дня повідомлення особі про підозру. Якщо ж підозрюваний не визнає вину або є необхідність проведення додаткових слідчих чи розшукових дій, або кримінальний проступок вчинив неповнолітній – дізнання може тривати до 20 діб. А також до 30 діб (відповідно до постанови прокурора) – у разі необхідності проведення експертизи чи додаткових процесуальних дій».

Як пояснив головний дізнавач поліції області Дмитро Поздняков, дізнання  здійснюється згідно із загальними правилами досудового розслідування, передбаченими Кримінальним процесуальним кодексом України.

Слід зазначити, що дізнавач наділяється повноваженнями слідчого та обов’язково вносить відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. У невідкладних випадках ще до внесення відомостей до ЄРДР дізнавачі можуть проводити огляд місця події та медичне освідування, відбирати пояснення, вилучати знаряддя і засоби вчинення проступку, отримувати висновок спеціаліста. Джерелами доказів визначаються пояснення, результати освідування, висновок спеціаліста, фото- та відеоматеріали. 

Під час наради обговорили виключні випадки, коли є підстави для затримання особи, яка скоїла проступок. Серед них: відмова припинити вчинення проступку або опір працівникові поліції; спроба втекти з місця події; відмова особи, яку переслідують, виконувати законні вимоги поліцейських; стан алкогольного чи наркотичного сп’яніння, а також ризик спричинення шкоди собі чи оточуючим.

Учасники наради висловили надію, що нововведення забезпечать не тільки швидкий, але й ефективний розгляд кримінальних проступків з дотриманням визначених процесуальних строків.

Відділ комунікації поліції Полтавщини
 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux