Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Жанна Ахіджанян: «Не достатньо притягнути домашнього кривдника до відповідальності, потрібно змінити його ставлення до власної поведінки»
Опубліковано 25 листопада 2020 року о 14:02

Сьогодні, у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, у Головному управлінні поліції області обговорили проблемні питання, що виникають в процесі досудового розслідування фактів домашнього насильства. Визначилися з переліком обов’язкових експертиз і документів, потрібних для обґрунтування вини кривдника, а також з видами найбільш ефективних обмежувальних заходів.

У «круглому столі» взяли участь представники управління превентивної діяльності та слідчого управління поліції Полтавщини, суддя Октябрського районного суду Полтави, працівники Територіального управління судової охорони та Уповноважена з прав людини в діяльності поліції.

Жанна Ахіджанян, заступниця начальника управління превентивної діяльності поліції області, наголосила на необхідності налагодження взаємодії між підрозділами та органами влади в галузі запобігання домашньому насильству. Потребу у постійній комунікації вона обґрунтувала спільною метою – відновити права скривджених за допомогою правових інструментів, а також вплинути на свідомість насильника через застосування ефективних заходів державного примусу.

«Від початку року слідчі поліції відкрили понад 78 кримінальних проваджень за фактами систематичного домашнього насильства (ст. 126-1 Кримінального кодексу України). Понад 60 обвинувальних актів були скеровані до суду», – зауважила полковник поліції.

Тетяна Січиокно, суддя Октябрського райсуду, висловила свою професійну думку з приводу застосування окремих норм законодавства у сфері протидії домашньому насильству. Суддя наголосила на необхідності використання можливого «арсеналу» правових заходів стосовно насильників, які систематично кривдять близьких осіб. Зокрема, зауважила на доцільності використання одночасно з покаранням, не пов’язаним з позбавленням волі, таких обмежувальних заходів, як: заборона наближатися до місця проживання постраждалої від домашнього насильства (або перебувати в місці спільного проживання), а також заборона їй телефонувати або надсилати листи (у тому числі електронні).

Учасники діалогу дійшли згоди у необхідності урегулювання практики призначення такого заходу, як корекційна програма для кривдників. Домовилися про опрацювання механізму застосування цього обмежувального заходу із залученням відповідних фахівців. Таку зустріч запланували провести найближчим часом в межах акції «16 днів проти насильства», яка триватиме до 11 грудня.

Нагадаємо, у цьому складі учасники «круглого столу» зустрічаються вдруге. У жовтні представники уповноважених органів спілкувалися в режимі онлайн-зв’язку. Тоді до діалогу приєдналися працівники превенції всіх територіальних підрозділів поліції області.  

Відділ комунікації поліції Полтавщини

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux