Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Не переходьте за сумнівними посиланнями: поліція Полтавщини застерігає громадян від фішингу в Інтернеті
Опубліковано 30 вересня 2023 року о 11:50

Однією з найбільш поширених шахрайських схем залишається фішинг (вид шахрайства, що полягає у крадіжці конфіденційної інформації). Шахраї, користуються довірою недосвідчених користувачів, звертаються до них під цілком «законними» приводами, пропонуючи здійснити авторизацію. Головна ціль шахраїв — обман з метою встановлення шкідливого програмного забезпечення на комп’ютер чи телефон жертви для отримання особистих даних: номеру телефону, PIN-кодів банківських карток, логінів/паролів електронної пошти та облікових записів у соцмережах. Поліція закликає громадян уважно ставитися до кожного листа від невідомого відправника та не переходити за сумнівними посиланнями.

 Як перевірити фішинговий сайт і не потрапити в пастку шахраїв, роз’яснили громадянам поліцейські Лубенщини. 


Зокрема, правоохоронці РЕКОМЕНДУЮТЬ:

* Ніколи не довіряйте підозрілим електронним листам і не переходьте за вказаними в них посиланнями. Співробітники банку не проситимуть надіслати дані вашої банківської картки, а модератори соцмереж — пароль від акаунту. У разі виникнення проблеми вам зателефонують з фінансової установи або ви отримаєте оповіщення під час входу в соцмережу.

* Перевірка сайту на фішинг шляхом уточнення протоколу. Надійні сайти захищені протоколом https, а не http. Адресний рядок має містити символ замку, після натискання на який з’являється інформація про підтверджений сертифікат безпеки.

* Обов’язково перевірте посилання на фішинг. Щоб ошукати користувача, шахраї змінюють адресу, вводячи невірні літери або замінюючи їх цифрами. Наприклад, замість instagram.com може бути instagram.co; замість facebook.com — facebok.com і таке інше. Короткі посилання bit.ly також можуть бути небезпечними, адже не завжди можна дізнатися, що ховається за цим скороченням. 

Не ігноруйте оповіщення — не можна знімати блокування антивірусу з підозрілих сайтів без належної перевірки. Знайдіть надійний антивірус із вбудованим захистом від фішингу, що допоможе розпізнати шпигунські та шкідливі програми. Зверніть увагу на попередження соцмережі або браузера під час переходу на невідомий веб-сайт. Електронна пошта позначає деякі листи як спам не тому, що система так захотіла. Можливо, адресат має проблеми з відділом безпеки, що вплине на захист ваших даних.

«Вітаємо! Ви виграли $100 000 000. Гроші можна отримати, перейшовши за посиланням». Ставтеся скептично до листів із зайвим емоційним забарвленням, що повідомляють про виграш, або навпаки — пропонують пожертвувати певну суму на благодійність.

Якщо вас ошукали, зверніться до поліції, зібравши всі можливі докази шахрайських дій. Ви можете зателефонувати за номером 102, особисто звернутися до підрозділу поліції за місцем проживання, або заповнити форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції .

Відділ комунікації поліції в Полтавській області

(Фото – Лубенський райвідділ поліції)



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux