Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Основне про відкритість і прозорість в діяльності поліції: поліція Полтавщини роз’яснює
Опубліковано 27 жовтня 2023 року о 16:35

Відповідно до статті 9 Закону України «Про Національну поліцію» поліція здійснює свою діяльність на засадах відкритості та прозорості в межах, визначених Конституцією та законами України. Зокрема, постійно інформує органи державної влади та органи місцевого самоврядування, а також громадськість про свою діяльність у сфері охорони та захисту прав і свобод людини, протидії злочинності, забезпечення публічної безпеки і порядку, шляхом оприлюднення відповідних матеріалів (текстів, фото, відео) на вебресурсах територіальних органів поліції. 

Зокрема, поліція відкрито інформує громадськість та органи влади й самоврядування про превентивні поліцейські заходи, що реалізуються в населених пунктах області. Це стосується власне заходів із забезпечення публічної безпеки і порядку (що є одним з ключових завдань поліції) та залучених сил і засобів! 

З цього приводу слід уточнити, що у разі виникнення необхідності у покращенні рівня безпеки на території обслуговування та здійснення контролю за станом правопорядку, правоохоронці ініціюють додаткові превентивні заходи та патрулювання (зокрема, у вихідні дні). Для проведення таких заходів залучають максимальну кількість особового складу територіальних підрозділів поліції, працівників батальйону поліції особливого призначення, підрозділу патрульної поліції «ТОР» та (за необхідності) військових Національної гвардії.

Поліція забезпечує доступ до інформації, володільцем якої вона є (за винятком інформації з обмеженим доступом – статі 8, 9 закону України «Про доступ до публічної інформації»), через офіційний сайт та Інтернет-платформи соціальних мереж і месенджерів. А також надає інформацію за запитами у випадках та в порядку, визначених законом.

Так, новини поліції Полтавщини про розкриття та розслідування кримінальних правопорушень, ДТП, надзвичайні ситуації, розшук людей, проведення інформаційних кампаній та профілактичних заходів для дітей, а також поради щодо дотримання правил безпеки та роз’яснення з актуальних тем можна знайти:

Однак, як вже зазначалось, є інформація з обмеженим доступом, розголошення якої може завдати істотної шкоди інтересам національної безпеки, публічного порядку, репутації або правам інших людей тощо. До такої  належать таємна (зокрема, таємниця досудового розслідування) та службова інформація (зібрана в процесі оперативно-розшукової діяльності). 

Іншими словами, доступ до матеріалів кримінальних проваджень мають виключно суб’єкти цих правовідносин (сторона захисту та обвинувачення). Розголошувати відомості досудового розслідування без дозволу слідчого або прокурора (а це процесуально незалежні фігури) заборонено (стаття 222 КПК). Порушення цієї вимоги карається законом – стаття 387 КК України передбачає кримінальну відповідальність за розголошення даних оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування.

Отже, для отримання відомостей досудового розслідування суб’єкти правовідносин мають право звернутися до слідчого або прокурора. 

Якщо ця інформація становить суспільний інтерес, поліція інформує громадськість через відомчі вебресурси в тому обсязі, який визначає слідчий або прокурор. Окрім того, у разі надходження запиту на інформацію, що стосується розслідування кримінального провадження, розпорядник (поліція) готує офіційну відповідь запитувачу в межах чинного законодавства.

Інші варіанти оприлюднення даних з обмеженим доступом, окрім офіційних повідомлень володільця інформації та відповідей на належним чином оформлені запити, суперечать вимогам законів.

Відділ комунікації поліції Полтавщини



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux