Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Під час обласного «круглого столу» поліцейські психологи Полтавщини поділились досвідом психологічного супроводження правоохоронців в умовах воєнного стану
Опубліковано 15 липня 2023 року о 14:30

В обласному центрі, на базі Вченої ради Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», відбувся міжвідомчий «круглий стіл», який об’єднав досвідчених психологів Сил захисту та оборони України, закладів охорони здоров’я та фахівців Полтавської політехніки. Говорили про психологічну реабілітацію захисників, захисниць, членів їх родин та осіб, які постраждали від російської агресії.


Також розглянули покрокову систему психологічного супроводження поліцейських, які залучаються до стабілізаційних заходів на деокупованих територіях країни. Власним досвідом з присутніми поділилась головна психологиня поліції Полтавської області Олена Демяник.

Фахівчиня каже, що коли мова йде про надання психосоціальної допомоги поліцейським, рятувальникам та захисникам, основну «ставку» зазвичай роблять на психологічну допомогу бійцям, які повернулися після виконання службових завдань. Однак, поліцейські психологи приділяють значну увагу превентивним психологічним заходам, які передують відрядженням і дозволяють підготувати психіку правоохоронців до надзвичайних ситуацій та чималого нервового навантаження.

Зокрема, відомчі психологи поетапно працюють над формуванням довіри з клієнтом, вибудовують механізм комунікації: або через Інтернет/мобільний зв’язок, або через працівника, який опанував алгоритм необхідних у надзвичайній ситуації дій.  «Людину заспокоює сама думка, що є фахівець, який може допомогти у розв’язанні проблеми. І що у разі потреби можна звернутися до психолога особисто», – наголошує Олена Демяник.

Окрім того, система психологічного супроводження передбачає використання прийомів підтримання ментального здоров’я, як то: аудіометодики, вправи на дихання, аутогенне тренування, візуалізація та релаксація.

Очільниця відділу психологічного забезпечення обласної поліції зауважила: 

«Головна зброя психологів – це слово. А, щоб воно було зваженим, адекватним та мало силу, відповідно до обставин, фахівцю потрібні знання, розвинена емпатія та емоційний інтелект. Все це досягається шляхом постійного навчання, практики та обміну досвідом».

Відділ комунікації поліції Полтавщини

(За матеріалами відділу психологічного забезпечення УКЗ ГУНП)


 


 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux