Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція Полтавщини попереджає громадян про посилену відповідальність за випалювання сухої рослинності та сміття
Опубліковано 20 березня 2023 року о 16:31

Попри високі штрафи за спалення стерні та сухостою, окремі громадяни легковажно ставляться до пожежної безпеки та збереження природних ресурсів. Цими вихідними у Полтавській області через людську недбалість горіли поле та луки. Завдяки вчасному втручанню правоохоронців, пожежі були ліквідовані.

 

За даними Головного управління ДСНС України у Полтавській області, 19 березня на території області рятувальники ліквідували 10 пожеж на відкритій території, внаслідок яких вигоріло 13,5 гектара сухої рослинності. Правоохоронці встановлюють обставини надзвичайних подій та осіб, причетних до їх виникнення.   

Роман Ніколаєнко, начальник управління превентивної діяльності поліції Полтавщини, повідомив: «Зважаючи на актуальність проблеми, закликаємо громадян суворо дотримуватися правил пожежної безпеки, не розпалювати багаття біля будинків та не палити суху траву на відкритих місцевостях, а також бути вкрай обережними у поводженні з вогнем у побуті. Слід зазначити, що спалювати сухе листя або стерню під час війни заборонено. Адже такими діями правопорушники шкодять не тільки своєму здоров’ю, а й створюють загрозу екологічній та національній безпеці України».


Нагадаємо, за випалювання рослинності (залежно від характеру правопорушення та його наслідків) передбачені адміністративна або кримінальна відповідальність.

Так, відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративне правопорушення, за самовільне випалювання сухої рослинності для громадян передбачений штраф від 3060 до 6 120 гривень штрафу; для посадових осіб – від 15 300 до 17 тисяч гривень.

За знищення чи пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення  суд (відповідно до статті 245 Кримінального кодексу України) може призначити штраф від 85 тисяч до 153 тисяч гривень або до 5 років обмеження чи позбавлення волі. А за пожежу (навіть, через необережність), що призвела до загибелі людей, масового знищення тварин чи інших тяжких наслідків, кримінальний закон передбачає від 5 до 10 років ув’язнення.

Нагадаємо, Поліція Полтавщини нагадує: спалювати сухе листя або стерню під час війни заборонено


Відділ комунікації поліції в Полтавській області



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux