Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція Полтавщини радить громадянам убезпечити себе на період обмеження вуличного освітлення в населених пунктах області
Опубліковано 28 жовтня 2022 року о 09:23

Головний принцип безпеки на час вимушеної економії світла, пов’язаної з відновленням роботи енергосистеми України, – бути помітним у темряві та не ходити вечірніми вулицями поодинці. Правоохоронці закликають пішоходів та велосипедистів позначити себе за допомогою світловідбивних елементів або рефлективного одягу. А громадянам, які в темний час доби повертаються з роботи або навчання – обрати безпечний маршрут руху та надійних попутників, які складуть компанію дорогою додому.


Нагадаємо, через необхідність збалансування державної енергосистеми після російських атак, більшість регіонів України вдаються до тимчасового відключення світла як підприємств, так і населення. На Полтавщині, окрім цього, застосовуються обмеження використання вуличного освітлення та підсвічування на конструкціях зовнішньої реклами (білборди, банери, сітілайти, вивіски).

Сергій Рекун, тимчасовий виконувач обов’язків начальника обласної поліції, закликає жителів  Полтавської області дослухатися до прохань енергетиків щодо економного використання електрики та дотримуватися важливих правил безпеки. 

Сергій Рекун наголосив: «Ми збільшили на вулицях населених пунктів кількість піших та мобільних патрулів для контролю за станом дотримання правил дорожнього руху, підтримання правопорядку та забезпечення безпеки громадян. Мета превентивних заходів – не зважаючи на тимчасові незручності, створити для місцевого населення максимально комфортні умови, наскільки це можливо за таких обставин. Однак, для досягнення позитивних результатів потрібна й активна позиція громадян! Мова про свідоме виконання рекомендацій, що покликані захистити від небезпек, пов’язаних не тільки з війною, але й з можливими випадками порушення закону».

Оскільки зараз вечоріє раніше, а на вулицях окремих населених пунктів області відсутнє освітлення, кожному потрібно подбати про власну безпеку та безпеку своїх дітей. Найважливіше правило для учасників дорожнього руху – зробити себе помітним для водіїв транспортних засобів. Особливо, якщо верхній одяг темних кольорів.

Зручним варіантом може бути флікер (або світловідбивач) у вигляді наклейки, значка або браслета. Його можна розмістити на рюкзаку, куртці, джинсах, взутті та навіть на руці. Що дуже зручно, особливо для дитини. Також підійдуть стрічки, жилети та рефлективний одяг. 

Як свідчить практика, завдяки світловідбивачу пішохода можна помітити з відстані 130-140 метрів (при використанні ближнього світла фар)  та з 400 метрів (з включеним дальнім світлом).

Кілька важливих порад стосуються й особистої безпеки тих, кому по темряві доводиться повертатися додому. Враховуючи потенційні ризики, що можуть виникнути через брак освітлення, радимо наступне:

  • завжди залишайтеся на зв’язку з рідними та близькими. Вирушаючи в дорогу, переконайтеся в наявності зарядженого телефону. 
  • бажано придбати портативний зарядний пристрій для смартфона, а також ліхтарик для освітлення дороги.
  • вчасно обміркуйте свій маршрут руху та домовтеся, що вас дорогою зустрінуть рідні або друзі.
  • пересуватися вулицями краще групами (разом з колегами або близькими).

(!) Також закликаємо неухильно дотримуватися сигналу повітряної тривоги та режиму комендантської години. Нагадаємо, згідно з Рішенням Ради оборони Полтавщини з 1 вересня на території області заборонено перебувати на вулиці та в громадських місцях з 22:00 до 05:00. 


Упевнені, що разом нам вдасться безпечно подолати ці випробування. Все буде добре! Слава Україні!

Відділ комунікації поліції Полтавщини



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux