Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція Полтавщини закликає громадян суворо дотримуватися заходів пожежної безпеки
Опубліковано 07 серпня 2023 року о 15:41

На території Полтавщини поліцейські та рятувальники  продовжують спільну роботу щодо попередження пожеж та інформування  населення про посилену відповідальність за випалювання сухої рослинності. Такі заходи обґрунтовані кількістю виниклих пожеж останнім часом на відкритих територіях в Полтавській області.


Згідно з даними Головного управління ДСНС України у Полтавській області, за останній тиждень на Полтавщині сталося 54 пожежі. Тільки за минулу добу в області зареєстровано понад десять пожеж на відкритих місцевостях, унаслідок яких вигоріло майже 8 гектарів сухої рослинності. Правоохоронці встановлюють обставини надзвичайних подій та осіб, причетних до їх виникнення. 

Роман Ніколаєнко, начальник управління превентивної діяльності поліції Полтавщини, повідомив: 

«На жаль, не всі мешканці Полтавщини усвідомлюють ризики та загрози, які виникають під час самовільного спалювання сухостою. З початку року поліцейськими складено понад 90 адміністративних протоколів за самовільне випалювання рослинності та сміття на присадибних ділянках. Складені на правопорушників адміністративні матеріали направлені на розгляд адміністративним комісіям, за висновками яких будуть прийняті рішення про накладення на порушників штрафних санкцій».

Підполковник поліції також наголосив, що з початку року на Полтавщині під час спалення сухої рослинності вже загинуло троє літніх людей: 85-річний чоловік в Новооржицькій громаді; 85-річна жінка в Полтавській громаді; та 82-річний житель Оржицької тергромади Лубенського району

Тож закликаємо громадян суворо дотримуватися заходів пожежної безпеки та пам’ятати, що спалювати сухе листя, траву, сміття та розводити багаття на відкритих місцевостях в умовах війни ЗАБОРОНЕНО. За це передбачено адміністративну або кримінальну відповідальність.

Нагадаємо, відповідно до ст. 77-1 КУпАП, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах  – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти (3060 грн.) до трьохсот шістдесяти (6120 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від дев’ятисот (15300 грн.) до однієї тисячі двохсот шістдесяти (21420 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За знищення чи пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення  суд (відповідно до статті 245 Кримінального кодексу України) може призначити штраф від 91 800 до 153 тисяч гривень або до 5 років обмеження чи позбавлення волі. 

А за пожежу (навіть, через необережність), що призвела до загибелі людей, масового знищення тварин чи інших тяжких наслідків, кримінальний закон передбачає від 5 до 10 років ув’язнення.

Відділ комунікації поліції в Полтавській області

(За інформацією УПД ГУНП в Полтавській області)



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux