Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Простими словами про домашнє насильство: у Миргороді представники поліції, пробації та правової допомоги організували семінар для засуджених
Опубліковано 10 грудня 2021 року о 09:03

У межах Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» миргородські поліцейські, співробітники Миргородського МС філії ДУ «Центр пробації» в Полтавській області та фахівці Миргородського бюро правової допомоги пояснили засудженим до альтернативних видів покарань як убезпечити себе в ситуації домашнього насильства та які наслідки чекають на кривдника.

Юрій Явтушенко, начальник Миргородського сектору пробації, повідомив присутнім, що з 2019 року домашнє насильство в Україні вважається злочином (стаття 126-1 Кримінального кодексу України). Це означає, що за систематичні образи, фізичне, сексуальне, психологічне та економічне насильство домашній кривдник може опинитися на лаві підсудних.

Своєю чергою Анатолій Антоненко, заступник начальника Миргородського райвідділу поліції, розповів про повноваження поліції на місці конфлікту. Він акцентував, що поліція може вручити кривдникові терміновий заборонний припис строком до 10 діб. Цим приписом правоохоронці можуть зобов’язати домашнього «насильника» залишити місце проживання жертви або заборонити вхід і перебування в місці її проживання, чи заборонити контактувати з постраждалою особою у будь-який спосіб. За невиконання такого припису порушнику доведеться або сплатити штраф, або виконати громадські роботи чи відбути адміністративний арешт. Серед інших спеціальних заходів: взяття кривдника на профілактичний облік, проведення з ним профілактичної роботи та направлення на проходження програми для кривдників.

Спікер також зазначив, що відповідно до ст. 3 Закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству» умова спільного проживання жертви й кривдника не береться до уваги. Тобто учасники конфлікту можуть проживати окремо. А коло сімейних відносин, які захищаються законом, не обмежується подружжям, дітьми або батьками. Дія закону поширюється також на колишнє подружжя, наречених, на осіб, які спільно живуть (або проживали) однією сім’єю, без реєстрації шлюбу, їх батьків, дітей, онуків та інших родичів – зокрема двоюрідних, опікунів та піклувальників, а також прийомних батьків та дітей.

Відділ комунікації поліції Полтавщини
За матеріалами Миргородського райвідділу поліції

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux