Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Протидія російському ворогу в інформаційному просторі - ключове завдання кіберполіції в умовах війни
Опубліковано 20 березня 2022 року о 09:32

Про роботу кіберполіції в умовах воєнного стану розповів під час телемарафону начальник управління Департаменту кіберполіції Євгеній Панченко.

Зокрема він повідомив, що громадяни допомагають правоохоронцям протидіяти загарбникам на інформаційному фронті.

«Наразі багато ІТ-фахівців долучитися до допомоги кіберполіції та разом  дають відсіч агресору. Хтось надсилає скарги на ворожі ресурси, хтось - займається розробкою інформаційних сиситем, які забезпечують інформаційну безпеку наших внутрішніх ресурсів, хтось - розповідає про правила кібергігієни. Все це допомагає вистояти та перемогти у інформаційній війні», - розповів Євгеній Панченко.
Спільно з волонтерами кіберполіція розробила інформаційні системи та рішення, які зараз допомагають у комунікації та покращують захист від атак хакерів із росії. Наразі спільнота волонтерів, які зорганізовані навколо кіберполіції, налічує близько 200 тисяч осіб.

Також він зазначив, що з перших днів російської агресії кіберполіція почала працювати як на забезпечення громадської безпеки, так і на підтримку медіабезпеки.

«Ми організували роботу телеграм боту "Народний месник" @ukraine_avanger_bot, де громадяни можуть повідомляти про ворожі мітки для координації ворога, нерозірвані снаряди, ворожу техніку чи інші категорії інформації, пов’язаної з війною. Через бот громадяни залишили вже понад 44 тисячі звернень.
Поряд із ним працює інший сервіс у Telegram – https://t.me/stoprussiachannel, який спрямований на блокування ворожих засобів комунікації. Наразі до телеграм-каналу приєдналися понад 140 тисяч користувачів, які надіслали понад 3 мільйони скарг та заблокували 1500 ворожих ресурсів», - розповів Євгеній Панченко.

Також він повідомив, що протидія шахрайству в Інтернеті залишається профільним напрямком роботи кіберполіції. Правоохоронці виявляють та попереджають спроби зловмисників «заробити» на війні. Наразі найрозповсюдженішими схемами є псевдоблагодійність, пропозиції з оренди неіснуючого житла, фейкові пасажирські перевезення та продаж неіснуючих товарів, зокрема військової амуніції.

«Я хочу застерегти тих, хто намагається нажитися на людському горі. Зловмисники нестимуть сувору відповідальність», - наголосив він.


Департамент кіберполіції Національної поліції України

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux