Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліцейський офіцер громади з Полтавщини Віталій Терновий створив телеграм-бот для швидкої комунікації з людьми
Опубліковано 25 травня 2023 року о 14:11

Уже понад 4 роки в Україні успішно працює проєкт Національної поліції «Поліцейський офіцер громади». Він познайомив українське суспільство з принципово новим образом поліцейського, який підтримує з населенням постійну комунікацію та вглядається в проблематику громади. Серед тих, хто виправдав очікування людей та чиновників і щоденною працею підіймає рівень довіри до поліції – офіцер Мачухівської тергромади Полтавщини Віталій Терновий. 

Мешканці цієї громади, депутати та добровольці громадського формування, які допомагають правоохоронцю вартувати  порядок на території,  вважають проєкт Національної поліції вельми потрібним. Вони приємно здивовані кардинально іншим підходом до роботи – поліцейській не тільки розв'язує питання у сфері правопорядку та безпеки, але й допомагає місцевому населенню зрозуміти правові норми та розібратися з життєвими ситуаціями. 

Сам офіцер каже, що завжди знаходить для цього можливість, оскільки майже 90 % робочого часу перебуває на території. 

«Будь-яка людина, у будь-який час може звернутися. Не потрібно чекати поки відреагує наряд поліції (після дзвінка за номером 102). Я постійно знаходжуся на місці – в тісному контакті з населенням. Вникаємо у будь-які питання», – пояснює поліцейський.

Голова Мачухівської громади Валерій Білокінь стверджує, що ні миті не шкодує про впровадження проєкту. Чиновник підкреслює: 

«Поліцейський громади виправдав наші сподівання. Стало спокійніше та безпечніше. Люди стали більш дисциплінованими: не порушують комендантської години, не палять сміття та дотримуються інших правил життя. Він відкритий для співпраці 24/7».

Громада виказує поліцейському всіляку підтримку! Про це свідчать робочі умови, створені для офіцера. У його розпорядженні сучасна поліцейська станція, автомобіль, придбаний коштом громади, достатній обсяг палива, а також все необхідне для виконання службових обов’язків. Правоохоронець акцентує: 

«Громада повністю забезпечує! Органи місцевого самоврядування прагнуть, щоб офіцер громади ні в чому не мав потреби». 

Кожен наступний робочий день старшого лейтенанта не схожий на попередній (новий день – нові життєві історії), але є і спільне – він завжди на службовому автомобілі об’їжджає села та дивиться за порядком. Віталій зізнається: 

«У середньому за день проїжджаю близько 200 кілометрів – це з патрулюванням територіальної громади. Зупиняюсь у населених пунктах, питаю в людей: можливо якась потрібна допомога (не тільки у правоохоронній сфері)? Якщо необхідно, шукаємо варіант вирішення проблеми разом із соціальними службами, комунальним підприємством та органами місцевого самоврядування. Намагаюся також щодня з’являтися у відділенні поліції, щоб забрати заяви, що надійшли за номером 102 та потребують негайного реагування, а також передати вже оформлені та розглянуті матеріали».

Окрім того, для зручності тієї частини місцевого населення, яке користується Інтернетом, Віталій створив Telegram-бот для автоматичної обробки й відправлення повідомлень. Примітно, що на цій платформі кожен користувач може не тільки озвучити поліцейському свою проблему та повідомити про підозрілу особу, але й отримати пораду та знайти відповіді на запитання: хто такий офіцер громади, де знаходиться поліцейська станція, як не стати жертвою шахраїв та як убезпечити дітей в Інтернеті?

Поліцейський вважає, що позитив цього проєкту не тільки у постійній присутності офіцера на території обслуговування, але й у його універсальності. Він виконує чимало правоохоронних функцій: контроль за безпекою дорожнього руху та обігом мисливської зброї, освітньо-профілактична робота з дітьми, а також нагляд за громадянами, які перебувають на обліках Національної поліції (раніше судимі, кривдники та інші). 

Офіцер підкреслює, що важливих задач багато, але одна з пріоритетних – запобігти правопорушенням та мінімізувати ризики виникнення надзвичайних ситуацій в населених пунктах.

Поліцейський зазвичай віддає перевагу профілактиці правопорушень та індивідуальному підходу – не квапиться складати протокол та стягувати штраф з порушника, якщо вважає, що людині можна пояснити, вказати на помилки та дати шанс на виправлення. Однак є теми, до яких офіцер ставиться жорстко і принципово. 

З-поміж таких – порушення у сфері реалізації підакцизних товарів та захисту здоров’я населення. Віталій Терновий систематично перевіряє заклади торгівлі щодо виконання заборони на продаж алкоголю і тютюну неповнолітнім, а також працює над викриттям точок, які реалізують спиртне з цигарками без ліцензії. 

«До цього питання ставлюсь дуже суворо! Уже були приклади безліцензійної торгівлі товаром. У такому випадку попередження я не роблю – складаються адміністративні матеріали, вилучається алкоголь і цигарки!» – зазначає він.

Представники місцевого самоврядування підтримують поліцейського та довіряють його професійній думці. Надані офіцером пропозиції та подання розглядаються швидко та конструктивно. 

Віталій Терновий впевнений: чим більше громад Полтавщини долучатиметься до цього проєкту, тим більше зростатиме рейтинг довіри до поліції. Бо це новий погляд на систему безпеки та порядку, це – зовсім інший підхід до розгляду нагальних питань та налагодження партнерських стосунків між поліцією та громадськістю! 

Дивіться у нашому сюжеті! Що думають про поліцейського та загалом про інститут офіцерів громад голова Мачухівської громади Валерій Білокінь, командир підрозділу громадського формування «Мачухівська муніципальна самоварта» Іван Пугач, головний інженер комунального підприємства Мачухівської сільської ради Сергій Білокінь та місцеві жителі? 


Відділ комунікації поліції Полтавщини



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux