Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Цифровізація правозахисної діяльності, електронний облік та безбар’єрність: на Полтавщині поліція та правники підбили підсумки співпраці у 22-му році
Опубліковано 26 січня 2023 року о 15:26

На підсумковій робочій зустрічі, що відбулася в Главку обласної поліції, говорили про запровадження цифрових систем обліку та сервісів для забезпечення правових гарантій учасників адміністративного та кримінального процесу, про оптимізацію взаємодії слідчих та превентивних підрозділів поліції з адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги в умовах воєнного стану, а також про забезпечення рівного доступу до об’єктів та послуг всім групам населення.


В обговоренні підсумків спільної діяльності у 2022 році та перспектив  реалізації правозахисних проєктів у 23-му взяли участь очільник поліції Полтавщини Євген Рогачов, заступник начальника обласного управління поліції Сергій Рекун, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий, керівниця відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Центру Людмила Армеєва, заступниця начальника Слідчого управління Ірина Погребняк, старша інспекторка відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Полтавщини Наталія Нечепуренко, начальник Управління превентивної діяльності Главку поліції Роман Ніколаєнко, та заступник начальника Управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування обласної поліції Роман Злидарь.

За даними Олександра Черчатого, протягом 2022 року Регіональний центр видав адвокатам близько 3,5 тисяч доручень щодо надання допомоги у кримінальному процесі. Окрім того, ще близько 45 тисяч людей скористалися безоплатною правовою допомогою. Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги подякував очільнику Главку за високий рівень комунікації служб і підрозділів поліції з адвокатами. Правник підкреслив: 

«Ті питання, які ми з вами обговорили під час зустрічі рік тому, і ті проблемні моменти, які ми порушували, більшою мірою були вирішені. Статистика говорить сама за себе – ми констатуємо надзвичайно позитивні зміни».

Своєю чергою начальник поліції області зауважив, що не зважаючи на складний рік та негативні чинники широкомасштабного вторгнення ворога, на Полтавщині продовжувався поетапний процес трансформації сфери забезпечення прав людини. Мова про впровадження сучасних стандартів забезпечення правових гарантій для учасників правовідносин, що регулюються адміністративним і кримінальним законодавством, а також принципів безбар’єрності. Йдеться про систему електронного обліку та відеофіксації Custody Records, що в майбутньому має стати складником єдиної структури правового захисту.

Як пояснила поліцейська омбудсмен Наталія Нечепуренко, система Custody Records покликана покращити процес захисту затриманих від неправомірних дій з боку поліцейських та водночас убезпечити правоохоронців від безпідставних звинувачень в перевищенні владних повноважень або зловживанні службовим становищем.

Євген Рогачов висловив надію, що незабаром (якщо не завадять об'єктивні причини, пов'язані з російською агресією) поліція зможе анонсувати початок роботи Custody Records в кількох підрозділах поліції Полтавщини.

Очільник обласного управління акцентував на продовженні курсу трансформування правоохоронних послуг згідно з тенденціями суспільного розвитку, що ґрунтуються на активному застосуванні сучасних технологій, передбачають безперешкодний доступ кожної людини до правової допомоги та рівні можливості для захисту прав (зокрема, поліцейських).  

Він наголосив: 

«Якщо ми прагнемо позитивних для української держави та громадянського суспільства змін, повинні продовжувати розпочаті реформаційні кроки, навіть в умовах  воєнного стану. І впровадження  міжнародних стандартів забезпечення прав людини в кримінальному та адміністративному судочинстві –  один з них.  Упевнений, якщо людина знатиме, що отримає вчасну правову допомогу і матиме гарантії особистої безпеки та недоторканості, то відчуватиме себе по-справжньому захищеною».

Зваживши позитивні напрацювання минулого року та проблемні моменти, виявлені на практиці, сторони діалогу висловили свої пропозиції щодо удосконалення механізму співпраці у сфері юридичного захисту та правового виховання населення у 2023 році.


Відділ комунікації поліції Полтавщини



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux