Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
У дев’ятьох жителів Полтавщини шахраї виманили понад півмільйона гривень: поліція відкрила кримінальні провадження
Опубліковано 12 липня 2024 року о 09:28

Упродовж доби працівниками територіальних підрозділів поліції Полтавщини зареєстровано дев’ять фактів шахрайства. Сумарно громадяни втратили 525 500 гривень. За всіма фактами розпочато досудові розслідування.

Зокрема, жертвою шахраїв стала 32-річна полтавка. В одному з месенджерів невідома особа представилася жінці її сестрою та попросила в борг 10 тисяч гривень. На жаль, жінка кошти перерахувала.

За аналогічною схемою 55-річна та 47-річні мешканки Полтави перерахували зловмисникам 8 000 гривень та 6300 гривень відповідно.

Ще один мешканець обласного центру (1976 року народження) не перевірив достовірність інформації, яка надійшла йому через месенджер, і також «позичив знайомому» дві тисячі гривень.

Жертвою іншої шахрайської схеми став 71-річний мешканець Полтави. Чоловіку зателефонувала невідома особа, яка представилася працівником служби безпеки банку. Під приводом запобігання несанкціонованого доступу до рахунку, шахрай виманив у чоловіка необхідну конфіденційну інформацію та заволодів грошима в сумі 57500 гривень.

Потерпіла від шахраїв і 23-річна мешканка Нових Санжар. Жінка втратила 78000 гривень, які перерахувала невідомій особі під приводом купівлі криптовалюти.

А 18-річна полтавка здійснила передплату 3700 гривень за придбання смартфона, але ґаджета так і не отримала.

Ошукали шахраї на 300 тисяч гривень і 66-річну жительку Полтавської громади. Невідома особа, за попередньо отриманими копіями особистих документів, оформила банківську картку на ім’я потерпілої та декілька кредитів у мікрофінансових установах.

За подібною схемою злочинці ошукали на 60 тисяч гривень і 22-річну полтавку.

За усіма фактами кримінальних правопорушень поліцейські внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України. Вживаються заходи щодо встановлення правопорушників та притягнення їх до юридичної відповідальності.

Шановні громадяни! Щоб не стати жертвами подібних шахрайських маніпуляцій, ЗАКЛИКАЄМО:

- якщо ви отримуєте повідомлення від знайомих чи родичів у різних соціальних мережах і месенджерах із проханням терміново позичити гроші, за жодних обставин не перераховуйте кошти доки не перетелефонуєте та переконаєтесь, що інформація правдива і це дійсно ваші родичі чи знайомі. Адже акаунт у соціальній мережі могли «зламати» шахраї. 

- під час купівлі товарів на сайтах оголошень намагайтеся зустрічатися з продавцем особисто або користуватися послугами післяплати;

- ніколи не приймайте пропозицій про роботу, де пропонують швидкий заробіток, вносити передоплату за працевлаштування або робити ставки на віртуальні гроші. Не довіряйте обіцянкам про гарантовані виграші;

- за жодних обставин не повідомляйте незнайомим особам конфіденційну інформацію про себе та свої банківські рахунки! НАГОЛОШУЄМО: працівник банку ніколи не буде запитувати особисту інформацію, PIN-коди до платіжних карток, CVV-код на звороті картки, коди підтверджень платежів або паролі до інтернет-банкінгу. Якщо телефоном намагаються випитати дані – на зв’язку шахраї! Слід якнайшвидше припинити розмову і звернутися до свого банку за номером, вказаним на звороті картки.

- якщо ви стали жертвою шахрайства, одразу ж звертайтеся до поліції та надайте фахівцям якомога більше інформації про злочин (скрін сторінки шахраїв, дані про переказ коштів і таке інше).

Будьте обачні та бережіть свої заощадження!

Відділ комунікації поліції Полтавщини 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux