Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
У Києві проходить практичний семінар про особливості роботи поліції в умовах збройної агресії рф
Опубліковано 01 грудня 2022 року о 18:55

Захід проходить за участю міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського, заступниці міністра внутрішніх справ Катерини Павліченко за ініціативи Голови Національної поліції України Ігоря Клименка та для представників закладів освіти МВС України.

Участь у роботі практичного семінару беруть ректори закладів вищої освіти, проректори, відповідальні за напрям організації освітньої діяльності, керівники профільних кафедр (оперативно-розшукової діяльності, кримінального процесу, вогневої та спеціальної підготовки, криміналістики).

Під час семінару учасники знайомляться з особливостями діяльності поліцейських в ході протидії збройній агресії рф, специфікою документування воєнних злочинів, вчинених військовими рф, а також проведення стабілізаційних заходів на деокупованих територіях та процесу масштабного розмінування.

Відтак участь у семінарі беруть керівники різних підрозділів Національної поліції, зокрема Головного слідчого управління, кримінальної поліції, департаментів превентивної діяльності, кіберполіції, кримінального аналізу, управління вибухотехнічної служби тощо.

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський наголосив, що досвід, здобутий поліцейськими в умовах війни, має бути врахований у підготовці майбутніх правоохоронців, насамперед тих, що працюватимуть на деокупованих територіях:

«Принципова позиція міністерства – ЗВО МВС мають повністю співпрацювати з Національною поліцією, практичні підрозділи мають надавати максимальне сприяння підготовці курсантів, підвищенню кваліфікації поліцейських. Зараз надзвичайно велика кількість викликів: відкриваються нові сторони правоохоронної діяльності з абсолютно іншими масштабами. Тому такий тісний контакт з фахівцями, які працюють безпосередньо в полях, має дати вам, керівному і викладацькому складу, а через вас – і курсантам, відчуття реальності, що важливо для підготовки кадрів для правоохоронних органів».

Голова Нацполіції Ігор Клименко зазначив, що поліція з початку повномасштабного вторгнення змінила підходи в роботі та значно розширила свої функції. Він розповів про основні специфічні напрямки роботи поліцейських в умовах війни росії проти України:

«З першого дня війни розгорнутий Ситуаційний центр Національної поліції, він перевівся в цілодобовий режим роботи. Ми створили 300 ліній дистанційного прийому викликів. Лінії були перевантажені, в деяких регіонах взагалі не працювали. На сьогодні ми прийняли близько 6 млн повідомлень громадян. Якщо говорити про перші три місяці війни – це близько 4 млн звернень, і загалом вони були консультативного характеру: що робити, куди їхати. Розвернули гарячу лінію по пошуку рідних. Тисячі людей втрачали зв’язок з рідними, потім вже їх знаходили, зокрема і за кордоном».

Також Ігор Клименко розповів, що з першого дня повномасштабної війни було організовано роботу близько тисячі блокпостів. На сьогодні їх близько 550, на кожному працює Національна поліція.

Окрім того, глава Нацполіції наголосив, що по сьогодні поліцейські і надалі евакуюють громадян із територій, які постійно обстрілюються:

«І курсанти мають знати, що таке евакуація, ким і як вона проводиться», - підкреслив Ігор Клименко.

Голова Нацполіції також повідомив, що на сьогодні вибухотехніки поліції оглянули близько 15 тисяч га території, 147 тисяч вибухотехнічних предметів вилучено. Також слідчі Нацполіції задокументували понад 46 тисяч воєнних злочинів, більшість з яких – це порушення законів та звичаїв війни.

«Першими, хто приїжджав на місце злочину, хто отримує інформацію про скоєння воєнного злочину, – це саме Національна поліція. І тут робота слідчих, криміналістів, оперуповноважених кримінального блоку важлива в тому, що ми виїжджаємо першими, ми документуємо, зберігаємо ці речові докази, і звичайно, частину потім передаємо в СБУ. Найскладніше – це ідентифікація тіл загиблих», – зазначив Ігор Клименко.

Він додав, що велика кількість слідчих, криміналістів, оперуповноважених, кінологів, вибухотехніків та інших поліцейських знаходяться на території, наближених до бойових дій.

Під час семінару перед представниками навчальних закладів МВС також виступив заступник Голови Національної поліції – начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе. Він більш детально розповів про особливості, з якими стикаються слідчі поліції під час документування та розслідування воєнних злочинів. Зокрема в процесі розшуку безвісно зниклих людей, встановлення та розслідування злочинів проти дітей, сексуального насильства, документування фактів вбивства мирних мешканців, виявлення катівень та встановлення військовослужбовців рф, які вчиняли вказані злочини. Він наголосив на важливості підготовки фахівців з урахуванням того досвіду, який зараз здобувають поліцейські в ході роботи на деокупованих територіях.

Про роботу спеціалістів-криміналістів Національної поліції з ідентифікації загиблих розповів начальник відділу криміналістичного забезпечення головного слідчого управління Ігор Малиш. Зокрема про технології, які використовують спеціалісти-криміналісти на місцях масованих ракетних обстрілів цивільної інфраструктури та сучасні мобільні лабораторії.

Водночас начальник Департаменту превентивної діяльності Ігор Бабич розповів про організацію роботи спеціальних підрозділів поліції, зведених загонів, які першими після військових заходять на деокуповані території. Він підкреслив, що заходи, які проводить зараз поліція, будуть проведені на всіх деокупованих територіях України, відтак майбутні поліцейські мають бути підготовлені до несення служби.

В ході семінару заплановано також презентацію сучасної криміналістичної та оперативно-розшукової техніки.


Управління комунікації 

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux