Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
У місті Миргород Полтавської області відкрили першу «Зелену кімнату» для роботи з неповнолітніми, які контактують із системою правосуддя
Опубліковано 27 березня 2024 року о 19:09

Сьогодні, 27 березня, в приміщенні Миргородського райвідділу поліції відкрили першу в області «зелену кімнату» для роботи з дітьми та підлітками, які постраждали від протиправних посягань чи стали свідками правопорушень. Спеціально облаштований простір допоможе поліцейським та правникам проводити допит чи опитування неповнолітніх (із забезпеченням аудіо-, відеофіксації свідчень), враховуючи їх вікові та індивідуально-психологічні особливості. Причому запитання дитині ставитиме психолог, а слідчий та прокурор бачитимуть весь процес через скло іншої кімнати.


Проєкт реалізується в рамках ініціативи «Поліція дружня до дітей», що на Полтавщині впроваджує ГО «Центр сучасного розвитку та інновацій» у партнерстві з Головним Управління Національної поліції області за сприяння Програми розвитку ООН в Україні (UNDP) та фінансової підтримки Уряду Данії.

У відкритті кімнати взяли участь заступник начальника поліції Полтавщини Віталій Мельничук, очільниця ювенальної поліції області Ірина Москаленко, керівниця напряму «Громадська безпека та відновлення» Федеріка Діспенца, спеціалістка з верховенства права та громадської безпеки UNDP в Україні Анна Стороженко, заступниця керівника ГО «Центр сучасного розвитку та інновацій» Ганна Шпортун, начальник Миргородського райвідділу поліції Віталій Ярмолюк та очільниця сектору ювенальної превенції територіального підрозділу поліції Яніна Захода.

«Зелена кімната» має два приміщення, розділені спеціальним склом: в одному з дитиною працюватиме психолог, в іншому – за опитуванням спостерігатимуть слідчий, прокурор чи інший учасник процесу. Це зроблено для того, щоб мінімізувати контакт дитини з поліцейськими.

Начальник Миргородського райвідділу поліції Віталій Ярмолюк пояснив: «Психологи та педагоги будуть спілкуватися з дитиною в ігровій формі, щоб отримати відповіді на запитання. А весь процес фіксуватиметься за допомогою аудіо-, відеотехніки. Отримані свідчення лягатимуть в матеріали кримінальних проваджень».

Він зауважив, що записані свідчення використовуватимуть в суді без повторного допиту дитини, а подальше розслідування кримінального провадження буде здійснюватися без участі неповнолітнього.

Незабаром такі «зелені кімнати» відкриють у Лубнах та Кременчуці. Представниця ГО «Центр сучасного розвитку та інновацій» Ганна Шпортун впевнена, що запроваджена ініціатива дозволить покращити якість поліцейських послуг та зменшити травматичний вплив стресової ситуації на психічне та фізичне здоров’я неповнолітніх учасників правовідносин.

Очільниця відділу ювенальної превенції Головуправління поліції Полтавщини Ірина Москаленко зазначила, що цей проєкт має вагоме значення для удосконалення системи правового захисту дітей. Вона наголосила: «Ми розуміємо наскільки це важливо для дітей і щодня працюємо над тим, щоб діти зростали у безпечному середовищі».

Керівниця напряму «Громадська безпека та відновлення» Федеріка Діспенца подякувала партнерам проєкту та висловила надію на продовження співпраці в реалізації на території Полтавщини новітніх підходів до роботи з дітьми, які контактують із системою правосуддя. 


Відділ комунікації поліції Полтавщини

(Відео – Миргородський райвідділ поліції)



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux