Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Як поліція та мобільні бригади допомагають постраждалим від домашнього насильства у Полтавській області
Опубліковано 27 вересня 2024 року о 16:01

Поліція Полтавщини вже понад два роки активно співпрацює з мобільними бригадами соціально-психологічної допомоги, які надають підтримку родинам, що опинилися у складних життєвих обставинах та постраждали від домашнього насильства. Ці бригади працюють під егідою Благодійного фонду «Посмішка UA» за підтримки Фонду народонаселення в Україні.


Анна Шпортун, фахівчиня мобільної бригади, зазначає, що погіршення соціально-економічної ситуації в країні через війну та збільшення ментальних проблем сприяють зростанню кількості випадків домашнього насильства. 

За даними Управління превентивної діяльності поліції Полтавщини, з початку року надійшло понад 12,5 тисяч звернень, що на 1 200 випадків більше порівняно з минулим роком. За результатами перевірок поліцейськими складено понад 5 600 адміністративних матеріалів та винесено більше ніж 3 500 термінових заборонних приписів, з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення.

Окрім того, відкрито 89 кримінальних проваджень за ст. 126-1 КК України та понад 50 кривдників отримали підозри у вчиненні кримінального правопорушення. 

**Як працюють мобільні бригади з постраждалими від домашнього насильства? 

Консультації з постраждалими відбуваються після надходження інформації від поліції або за індивідуальним графіком, після дзвінка клієнта на номер гарячої лінії. У складі кожної мобільної бригади виїжджає психолог та соціальний працівник.

Спеціалісти мобільної бригади на місці події роз’яснюють постраждалим їх права та можливості, а також надають інформацію про сервіси, які допоможуть у вирішенні кризової ситуації. У разі необхідності постраждалі можуть бути направлені до кризових кімнат або притулків для тривалого перебування.

Анна Шпортун пояснила: 

«У кризовій кімнаті постраждала особа може перебувати до 10 діб. Це зазвичай люди, які ще не визначились з рішенням. У притулку можна перебувати до трьох місяців – туди ми направляємо людей, які готові вийти із ситуації домашнього насильства».

Якщо людина не готова покинути агресивне середовище, фахівці пропонують їй План безпеки та пояснюють які кроки вона має зробити, якщо ситуація загостриться, та куди може звернутися по допомогу. 

**Про профілактичну роботу з батьками та співпрацю з ювенальними поліцейськими  

Психолог мобільної бригади Олександра підкреслює, що кількість людей (зокрема, дітей), які звертаються по допомогу, зростає з кожним днем.

«Важливо спрямовувати батьків на правильний шлях, наголошуючи, що домашнє насильство – це ненормально. Не можна допускати демонстрацію такої поведінки, щоб діти не переймали її. Вони бачать усе і ростуть у нездоровому середовищі, що впливає на їхнє майбутнє», – наголошує психологиня.

На її думку, щоб уникнути таких ситуацій, необхідно проводити профілактику і тут важливою є роль ювенальної превенції. На відміну від батьків, які побоюються юридичних наслідків, діти добре сприймають поліцейських. Ми маємо випадки, коли самі діти викликали поліцію і це говорить про довіру.

Анна Шпортун закликає тих, хто стикається з насильством, не боятися звертатися по допомогу до поліції, профільних служб громадського сектору або державних структур.

Мобільні бригади працюють у Полтаві, Кременчуці, Лубнах та у Ромоданівській громаді Миргородського району. Серед автомобілів, які використовують фахівці, є мікроавтобуси, обладнані для перевезення людей з інвалідністю.

Довідково. Зв’язатися  з фахівцями можна за номерами: 050-730-09-93 або 067-610-58-02 (у Полтаві); 0976432968 або 0662500133 (у Кременчуці), 0503885477 (у Лубнах та Ромоданівській громаді Миргородського району).


Відділ комунікації поліції Полтавщини



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux