Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція Полтавщини наголошує: за добровільну здачу зброї відсутня кримінальна відповідальність
Опубліковано 15 квітня 2022 року о 18:44

Йдеться про звільнення від кримінальної відповідальності за добровільну здачу зброї, боєприпасів, вибухових пристроїв та речовин без рішення суду. Така можливість передбачена частиною 3 статті 263 Кримінального кодексу України зі змінами, внесеними Законом України № 2150-IX від 24.03.2022


За даними Слідчого управління поліції Полтавщини, з початку 2022 року за фактами незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами (ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України) відкрито 87 кримінальних проваджень. Зареєстровані злочини, пов’язані переважно з випадками протиправного застосування зброї чи погрози такого застосування відносно мирного населення під час вчинення злочинів, конфліктних ситуацій чи побутових сварок, а також незаконного зберігання в житлових приміщеннях вибухонебезпечних предметів та боєприпасів, що становлять реальну загрозу для життя та здоров’я людей.
Слід зазначити, що для кожної цивільної особи, іноземних громадян та осіб без громадянства (які на законних підставах перебувають в Україні), що можуть брати участь у захисті держави від російських загарбників, Верховна Рада України легалізувала використання власної зброї (нагородної, спортивної, мисливської, гладкоствольної чи комбінованої), а також можливість отримання вогнепальної зброї та боєприпасів до неї, відповідно до встановлених Міністерством внутрішніх справ України порядку та вимог. Ця зброя повинна використовуватися винятково проти окупантів, для захисту України та стримування збройної агресії російської федерації.


Відповідно, придбання та зберігання зброї, боєприпасів, вибухових речовин і пристроїв без законних на те підстав тягне за собою настання кримінальної відповідальності. Уникнути негативних юридичних наслідків можливо тільки за умови добровільної їх здачі органам влади, що задекларована Законом України «Про внесення зміни до статті 263 Кримінального кодексу України».


Тож, слід терміново повідомити про заборонені предмети до поліції для їх подальшого знешкодження, знищення чи передачі Збройним силам України.
Якщо ви бажаєте захищати мирне населення від воєнних злочинів та брати участь у відсічі й стримуванні збройної агресії, вступайте до лав Збройних сил України, Територіальної оборони, а також тісно співпрацюйте з правоохоронними органами!

Відділ комунікації поліціїї Полтавщини

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux