Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Кременчуцька поліцейська використовує психологічні прийоми для стабілізації емоційного стану дітей в умовах війни
Опубліковано 26 червня 2024 року о 09:00

За п’ятирічний досвід роботи в службі ювенальної превенції Аліна Самойленко могла б написати книгу, засновану на реальних життєвих історіях, в якій окрему главу вона б присвятила практиці використання психологічних прийомів для роботи з дітьми в умовах воєнного стану. Один з таких, що допомагає приборкати негативні емоції та подолати стрес – комплексний метод «чаю та чотирьох стихій», який довів свою ефективність.


На думку старшої інспекторки сектору ювенальної превенції Кременчуцького райуправління поліції, чаювання – це відмінний спосіб налагодити контакт зі співрозмовником, якому потрібна моральна підтримка та слушна порада.  Аліні не раз доводилося запрошувати на розмову за чаєм підлітків та юнаків, які не наважувались на відверту розмову про свої проблеми. І ці 15-20 хвилин неформального чаювання мали безцінні результати: заспокоювали нервову систему, налаштовували дітей на позитивне мислення й давали поштовх до самореалізації.

«Я кажу дітям, ви завжди маєте можливість прийти до мене на чай та виговоритися (або просто помовчати). І ми подивимось – чи дійсно ситуація є такою складною, чи це лише так здається на перший погляд – та обов’язково знайдемо правильний вихід», – зауважує офіцерка.

Метод «чаю» також дозволяє оцінити морально-психологічний клімат та матеріально-побутові умови в родинах, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Аліна Самойленко пояснює: «Щоб зняти напругу під час відвідування родини та перевірити умови проживання, я насамперед питаю у батьків: чи пили їх діти сьогодні чай? Та чи були до чаю смаколики? За допомогою запитання «про чай» я можу зробити певні висновки про якість харчування, санітарно-гігієнічні умови проживання та рівень стосунків між батьками й дітьми».

Практична порада від поліцейської – як подолати стрес та стабілізувати емоційний стан за допомогою чаю та методики «чотирьох стихій»! 

  1. Потрібно запропонувати людині сісти на диван чи стілець, щоб була опора – так би мовити, заземлення. 
  2. Потім поставити запитання: який чай смакує більше (чорний, зелений, трав'яний, фруктовий тощо)? з якої чашки приємніше пити чай (з великої чи маленької). А також зупинитися на деталях: чи кидаєте цукор, скільки  ложок. 
  3. Перш ніж пити чай, на нього потрібно подути – цей процес відновлює дихання і, відповідно, сприяє зменшенню напруги. 
  4. Пити чай потрібно маленькими ковтками, для зволоження ротової порожнини, яка під час стресової реакції пересихає. 

Нагадаємо, продовж двох тижнів ми будемо публікувати короткі розповіді про ювенальних поліцейських Полтавщини у рубриці #поліція_в_обличчях. Наша мета – познайомити читачів з цією професією. 

Перед тим ми писали про її колегу – старшого інспектора ювенальної превенції Кременчуцького райуправління поліції Олександра Малишевського, який дбає про безпеку дітей вже понад 20 років.  

Відділ комунікації поліції Полтавщини



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux