Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Полтавщині поліція реєструє нові види шахрайств, що набули поширення в умовах війни – Ірина Погребняк
Опубліковано 10 червня 2022 року о 12:23

За даними Слідчого управління обласної поліції, від початку повномасштабного нападу рф на територію України, на тлі основних потреб громадян, пов’язаних із загрозами війни, з’явилися нові шахрайські схеми. Серед найбільш поширених сценаріїв обману, які активно використовують аферисти: оренда уявного житла, фіктивна евакуація громадян, фейкові повідомлення про нарахування грошової допомоги, збір коштів на потреби ЗСУ, а також продаж військової амуніції.

Як повідомила Ірина Погребняк, заступниця начальника Слідчого управління поліції Полтавщини, тільки у травні цього року зареєстровано близько 30 фактів шахрайств, вчинених з використанням нових схем. Щодо кожного кримінального правопорушення триває розслідування.

У чому полягають ці різновиди шахрайств та на що необхідно звернути увагу, щоб не потрапити до пастки?

Фейкова оренда житла та евакуація. За інформацією Слідчого управління обласної поліції у травні зареєстровано 14 таких фактів.

Працівники відділу протидії кіберзлочинам Полтавської області пов'язують виникнення такої схеми з великим попитом на житло у безпечних регіонах країни. А також з потребою в терміновій евакуації людей з населених пунктів, де точаться запеклі бої.

В обох випадках шахраї вимагають від клієнтів передоплату на картку, а після переведення коштів – зникають: позбуваються сім-карти або блокують вхідні дзвінки та повідомлення від жертви. Причому  зловмисники можуть перебувати в одній області, а здавати уявну квартиру в іншій – про це свідчать матеріали досудових розслідувань.

Грошова допомога. Ірина Погребняк зазначила, що поліція розслідує 10 фактів надходження фейкових повідомлень про нарахування грошей абонентам мобільного зв’язку з рекомендацією перейти за посиланням.

 

Як пояснюють працівники кіберполіції, шахраї скористалися запровадженням нової програми надання допомоги з державного бюджету з використанням цифрових ресурсів.

Переказ коштів на псевдоблагодійні рахунки. Слідчі розслідують 3 таких факти.

Фахівці зазначають, що шахрайство розраховане на патріотизм, та гуманність українців, на їх готовність простягнути руку допомоги тим, хто опинився у скруті. Обман маскують під благодійні наміри – зібрати допомогу на лікування дітей, на підтримку переселенців, Збройних сил України та для розв’язання інших проблем, інспірованих війною.

Нерідко, вдаючи із себе волонтерів, шахраї створюють цілі сайти або групи в мобільних месенджерах для збору грошей та персональних даних довірливих читачів.

За даними кіберполіції цей спосіб також набув широкого поширення в соцмережах.  Зловмисники використовують Інтернет-платформи для створення фейкових сторінок з відповідними постами або вдаються до зламування чужих профілів для розсилання від імені справжніх власників цієї інформації.

Як не помилитися? Надійний спосіб – надсилати гроші лише перевіреним організаціям та волонтерам. Перевірити їх дійсність можна в органах влади та місцевого самоврядування.

Ще один вид обману ґрунтується на потребах армії та правоохоронців. Шахраї продають уявну або браковану військову амуніцію. На Полтавщині за аналогічними випадками відкриті два кримінальних провадження.

Як пояснила заступниця очільника Слідчого управління, нечисті на руку «підприємці» розміщують (переважно в соцмережах або в групах мобільних месенджерів) оголошення про продаж бронежилетів, наколінників та інших товарів для військових, а потім: або після отримання грошей зникають, або надсилають дефектну (неякісну, зіпсовану) амуніцію.

Шкода від такої афери подвійна – втрата грошей та реальна загроза для життя та здоров’я бійців. Такі обладунки не тільки не захистять від куль та осколків, але й можуть обтяжити фактичні наслідки ураження.

Відділ комунікації поліції Полтавщини
За матеріалами Слідчого управління поліції області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux