Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
«Зелена кімната» для роботи з неповнолітніми постраждалими та свідками правопорушень з’явилася у місті Лубни Полтавської області
Опубліковано 28 березня 2024 року о 13:25

На Полтавщині це вже друга кімната для опитування та допиту дітей, які постраждали від протиправних дій чи стали свідками правопорушень, облаштована за найвищими стандартами ювенальної юстиції. Вона розташована у Лубенському райвідділі поліції й складається з двох спеціально обладнаних приміщень, розділених дзеркальним склом. В одному – з дитиною спілкуватиметься психолог (тут є іграшки, розмальовки, олівці та інші необхідні для комфорту дитини речі). В іншому – перебуватимуть слідчий, прокурор чи інший учасник процесу, які спостерігатимуть за опитуванням та фіксуватимуть весь процес за допомогою відеокамер та ноутбука.


Нагадаємо, першу «Зелену кімнату» відкрили 27 березня цього року в приміщенні Миргородського райвідділу поліції. Обидві локації облаштовані громадською організацією «Центр сучасного розвитку та інновацій» у партнерстві з Головним Управління Національної поліції області, за сприяння Програми розвитку ООН в Україні (UNDP) та фінансової підтримки Уряду Данії.

Як зазначив заступник начальника поліції Полтавщини Віталій Мельничук, створений простір допоможе поліцейським та правникам проводити з неповнолітніми процесуальні дії, з урахуванням їх вікових та індивідуально-психологічних особливостей, в комфортній для них обстановці. Для мінімізації контакту з правоохоронцями та зменшення травматичного впливу на дитину, запитання (сформульовані слідчим або прокурором) їй ставитиме психолог.

Запис розмови зі свідченнями дитини слідчі долучатимуть до матеріалів кримінального провадження та використовуватимуть в суді.

Очільниця відділу ювенальної превенції  обласного управління поліції Ірина Москаленко пояснила, що зафіксована інформація слугуватиме доказовою базою та дозволить надалі не викликати неповнолітнього свідка чи потерпілого до суду та не залучати їх до інших слідчих дій у кримінальному провадженні.

У відкритті кімнати в Лубнах взяли участь заступник начальника поліції Полтавщини Віталій Мельничук, очільниця ювенальної поліції області Ірина Москаленко, керівниця напряму «Громадська безпека та відновлення» Федеріка Діспенца, спеціалістка з верховенства права та громадської безпеки UNDP в Україні Анна Стороженко, заступниця керівника ГО «Центр сучасного розвитку та інновацій» Ганна Шпортун, перший заступник керівника Лубенської окружної прокуратури Роман Карпець, начальниця сектору ювенальної превенції Лубенського райвідділу поліції Катерина Сорокотяга та старший слідчий Лубенського райвідділу поліції Анатолій Марченко.

Ірина Москаленко зазначила, що для реалізації завдань проєкту та задоволення потреб дітей на території області працюватимуть три «Зелені кімнати». Третю відкриють у Кременчуці.

Заступниця керівника ГО «Центр сучасного розвитку та інновацій» Ганна Шпортун наголосила: «Ми раді, що можемо підсилити ресурси громад і створити умови, в яких діти відчуватимуть себе у безпеці та отримуватимуть від органів влади та фахівців якісні послуги».


Відділ комунікації поліції Полтавщини

(За відеоматеріалами Лубенського райвідділу поліції)



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux