Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Як захиститися від домашнього насильства: студентам розповіли про правові механізми реагування поліції Полтавщини на такі випадки
Опубліковано 03 жовтня 2024 року о 14:31

На запрошення Полтавського Національного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка, головний спеціаліст Відділу комунікації обласної поліції Поліна Ларіна провела онлайн-лекцію, присвячену темі запобігання домашньому насильству. Вона підкреслила, що ця проблема є особливо актуальною в умовах воєнного стану, коли стрес, економічна нестабільність та загальна напруженість у суспільстві сприяють зростанню кількості випадків насильства в родинах.

За даними Управління превентивної діяльності поліції Полтавщини, з початку 2024 року правоохоронці склали понад 5 600 адміністративних матеріалів за фактами домашнього насильства та відкрили 89 кримінальних проваджень. Окрім того, видано понад 3 500 термінових заборонних приписів для негайного припинення правопорушень та запобігання їх повторенню.

Поліна Ларіна детально пояснила студентам, що домашнє насильство може мати різні форми – фізичне, психологічне, економічне та сексуальне. Вона також ознайомила присутніх із правовими нормами, що передбачають відповідальність за ці правопорушення, та роз’яснила алгоритм дій поліції у випадках домашнього насильства.

Офіцерка пояснила, що поліція, окрім складання протоколів та відкриття кримінальних проваджень, активно допомагає постраждалим та виносить заборонні приписи кривдникам. Важливою частиною роботи правоохоронців є співпраця з неурядовими організаціями, такими як благодійний фонд «Світло Надії» та мобільні бригади соціально-психологічної допомоги, що діють за підтримки фонду «Посмішка ЮА». Ці організації надають юридичну, психологічну допомогу та допомагають розробити індивідуальний план безпеки для постраждалих.

«Домашнє насильство – це не тільки фізичне насильство, але й постійний психологічний тиск, контроль та фінансові обмеження, що погіршують якість життя постраждалих. Наше завдання – запобігти цим ситуаціям і допомогти людям знайти вихід із важких обставин», — зазначила підполковник поліції.

Детальніше про співпрацю поліції з мобільними бригадами соціально-психологічної допомоги читайте за посиланням. Для отримання допомоги у Полтаві звертайтеся за номерами: 050-730-09-93 або 067-610-58-02, у Кременчуці – 097-643-29-68 або 066-250-01-33, у Лубнах та Ромоданівській громаді – 050-388-54-77.

Відділ комунікації поліції Полтавщини



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux